30 mars 2014

Om det vackert, gnistrande vi alla behöver

Boken om Mademoiselle Oiseau av Andrea De La Barre De Nanteuil med illustrationer av  Lovisa Burfitt

Högst upp i ett vackert hus i Paris bor Mademoiselle Oiseau med sina katter, fåglar, klänningar och pärlhalsband. I huset bor också Isabella, som mest är grå och lever i ett tomt rum. Men en dag möts de två, och det blir ett äventyr Isabella aldrig vågat drömma om! Mademoiselle har så mycket vackert och lite knasigt för sig, och det ger även Isabella färg.

Den här boken sparar inte på något: den är stor, har många och vackra illustrationer och bjuder på en berättelse som skjuter ut vackra gnistror och ett betydelsefullt budskap. Allt inhöljt i en magisk stämning som gör min läsning till ett svindlande, men även mysigt, äventyr. Jag sveps in i berättelsen och rycks med. Den är så vacker, så djup och ändå ganska vardaglig.

Berättelsen kanske bara händer i Isabellas fantasi, men det gör inte så mycket, för det får henne att lära känna sig själv och att hon också är betydelsefull. Boken riktar sig till 6-9-åringar, och jag tror att många i den åldern uppskattar och rentav behöver denna berättelse. Den uppmuntrar till fantasi och att leva sina drömmar. Den vill visa att alla har ett värde och att man ska tro på sig själv. Dessutom vill den lära oss mer om Paris och franskan. Visst är boken lite konstig och knasig ibland, men det passar in.

Låna/köp hem boken och sätt dig i soffan med någon du tycker om, gärna någon mellan 6 och 9 år, och låt er fångas av detta äventyr. Jag rekommenderar denna bok!

Första meningen: Mitt i Paris, inte långt från floden Seine, ligger en lång och bred gata, avenue des Temps Perdus.
Antal sidor: 138
Förlag: rabén&sjögren, tack för recex!
Utgivningsår: 2014

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar