19 februari 2014

Sorglig godbit från ung debutant


Hjärtat fortsätter att slå av Maj Lundgren

Både Hugo och Jessica har upplevt den värsta sommaren i sina liv. Hugos syster har dött och Jessica vaknar upp efter en bilolycka där hennes föräldrar omkom. Ingenting känns längre värt att göra, och det är svårt att möta vännerna när de kommer tillbaka till skolan. Men på något sätt måste det väl gå? Kanske kan de hitta hjälp hos varandra.

Detta är en liten bok med mycket innehåll. Den är lättläst, men har ändå ett djup. Visst hade den kunnat gå djupare, men jag tror att den korta berättelsen istället kan lämna plats för egna tankar och funderingar. Karaktärerna i boken är få, men läsaren kommer nära de två huvudpersonerna i deras tankar och känslor. De utvecklas, men drunknar inte i sorgen, vilket kan vara lätt både i deras verklighet och i böcker när det gäller sorg. Med väl valda ord känns berättelse äkta. Även om det finns fler sorger i boken vill den förmedla hopp mitt i all hopplöshet.

Författaren Maj Lundgren skrev grunden till detta manus när hon var endast 12 år gammal. Efter en vinst i skolan "lilla Nobelpris" fick hon mod att skicka in manuset, och som trettonåring debuterar hon nu. Med detta väldigt mogna sättet visar hon att även unga kan. Jag hoppas att hon fortsätter skriva, för hon kan gå långt om hon är så här bra i så unga år!

Första meningen: Jag går in i garderoben och låter handen treva längs väggen efter strömbrytaren utan att hitta den, jag sätter mig på huk i mörkret.
Antal sidor: 151 (små sidor)
Förlag: Langenskiöld, tack för recex!
Utgivningsår: 2014

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar