11 februari 2014

Samhällsaktuell sträckläsning

Jag, En av David Levithan

Varje dag vaknar En i en ny kropp, i ett nytt liv och nytt sammanhang. Det gäller att anpassa sig till den kropp En hamnat i. För inget är beständigt. Så har livet alltid sett ut för En. Men en dag träffar En Rhiannon och förälskar sig i henne. Dagen därpå finns Rhiannon fortfarande i tankarna, och En måste träffa henne igen.

Det här är en väldigt spännande bok som är uppbyggd på ett sätt jag aldrig läst innan. Varje kapitel presenterar en ny dag i Ens liv, och därför en hel mängd olika människor, eller egentligen bara kroppar. Ändå är det så mycket mer komplicerat än så, för En måste ändå försöka leva som kroppen borde ha levt dagen.

Att En är könlös gör det så mycket mer intressant. Hen (vilket En måste vara?) har tankar, minnen och känslor, men har insett att det verkligen inte spelar någon roll i vilket kön hen vaknar. En kan vakna som singel, i en tjej som har pojkvän, en kille som har pojkvän, eller en tjej som blivit kille och som har en flickvän. Det viktiga är kärleken, och det får En känna ännu mer då hen träffar Rhiannon. Fokuset ligger (oftast) på personen, inte på könet, vilket Rhiannon får lära sig när hon möter En i olika kroppar varje dag. Rhiannon står dock fast vid att hon är hetero. Egentligen hade det dock varit mer intressant om En lärde sig detta under bokens gång, men jag tror att Ens inställning kan få andra att fundera mer.

Några sidor in i boken trodde jag inte att jag skulle gilla boken. En ny människa varje dag, blir inte det uttjatat ganska snabbt? När jag läst längre fastnade jag dock i det grepp författaren fick mig i med sitt språk, sin historia och allt bakomliggande. Läsaren möter väldigt många karaktärer och människoöden, men inte på ett rörigt sätt, snarare tvärt om. Det finns två personer det är fokus på, de andra rör sig mest i periferin, med vissa undantag.

Jag tycker att detta är en spännande och väldigt samhällsaktuell bok. Tänkvärd, full av känslor och tankeväckande idéer och funderingar. Jag gillar den. Mycket.

Första meningen: Jag vaknar.
Antal sidor: 336
Förlag: X-publishing
Utgivningsår: 2013
Originaltitel: Every Day, 2012

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar