18 januari 2014

Spänningsfylld tvåa

Fatta eld av Suzanne Collins

SPOILERVARNING! Detta är andra delen i en trilogi. Har du inte läst första delen, "Hungerspelen", rekommenderar jag dig att läsa recensionen här.

Katniss och Peeta är tillbaka i Distrikt 12 efter vinsten i Hungerspelen. De ska snart ge sig av på en segerturné för att möta folket i Panem. Katniss skulle dock hellre vilja tillbringa mer tid i den förbjudna skogen och med sina kära där hemma. De två, som ska föreställa ett kärlekspar, inser att de har retat upp regeringen, och nu verkar ingen gå säker.

Det här är bra! Jag var fast genom nästan hela boken och satte mig verkligen in i handlingen och världen Katniss lever i. Trots att det nästan är två år sedan jag läste första boken, så hänger jag med bra när det gäller karaktärer och de drag som är speciella för denna trilogi. Intrigen tätnar och fler karaktärer tas fram. Ingen går säker och det är så spännande! Lite mindre spännande är det dock med tanke på att jag vet att det finns en bok till, men om jag bortsåg från det var det svårt att lägga ifrån sig boken.

Översättningen är inte den bästa. Flera ord saknas eller är avklippta, och jag hoppas att den är bättre på originalspråket. Detta störde mig något ibland.

Karaktärerna kunde ha trätt fram ännu mer och vuxit mer i sig själva. Om jag väljer att se med perspektiv på boken är den egentligen ganska hemsk, som jag påpekade i min första recension. Det är så mycket ond, bråd död. Är det verkligen bra att läsa med tanke på att det för mig som läsare är lätt att se som en "självklarhet"? Jag är något skeptisk.

Överlag skulle jag dock vilja rekommendera denna bok. Handlingen känns väldigt genomtänkt med en värld som är ganska lik dagens, men som ändå är uppbyggd och fungerar på ett helt annat sätt. Detta gör att jag blir imponerad av författaren. Dessutom är det en tvåa, en mittenbok, och sådana brukar ofta bli transportsträckor. Ibland kan det kännas lite så, men överlag tycker jag att spänningen hålls vid liv.

En sak jag är tacksam över är att ingen börjar läsa tankar eller manipulerar på liknande övernaturliga sätt. Visst är det en slags fantasivärld, men på en "lagom" nivå. Jag gillar denna bok, och jag rekommenderar dig att testa om du håller med mig.

Första meningen: Jag håller hårt om pluntan trots att värmen från teet för länge sedan läckt ut i den iskalla luften.
Antal sidor: 318
Förlag: Bonnier Carlsen, tack för recex!
Utgivningsår: 2009
Originaltitel: Catching Fire, 2009

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar