30 januari 2014

Gripande om Mellanösternkriget

Morgon i Jenin av Susan Abulhawa

Detta är berättelsen om Amal Abulhejas släkt och deras historia. I ett krigsdrabbat Palestina växer hon upp och lever som vanliga barn de allra flesta dagar. Men det kommer dagar då män i familjer kommer hem skadade och med minnen som kommer plåga dem för alltid. De lever nära kriget och kan inte undvika detta. Läsaren får följa med i en värld som verkar helt hopplös, men ändå finns det så mycket hopp och de känslor som alla människor upplever.

När jag började läsa denna bok gav jag den tyvärr inte uppmärksamhet den förtjänar. De första 100 sidorna tog mig två månader att läsa, men sedan satte jag mitt fokus på denna gripande bok och fann att den har mycket att berätta. Ur tydlig palestinsk synvinkel berättas en 60-årig historia som egentligen är mycket längre än så. Den är hemsk, men ändå hoppfull. Den är full av mysterier kring människor, både deras känslor och vart de tagit vägen i ett krigsdrabbat område. Den är full av kärlek till djur, vänner, barn, föräldrar, släktingar, landområden och Gud. Genom allt detta finns kriget bara några sekunder bort, och man vet aldrig när det slår till. Särskilt inte eftersom det verkar så obefogat och planlöst.

Boken är väl översatt. Jag tycker mycket om de målande beskrivningarna som får mig att se mer, känna mer och vara mer närvarande. Det minskar transporterna. Språket sticker ut på så sätt, det gör att jag kommer minnas den längre.

Jag vet inte riktigt hur jag ska recensera den här boken. Den rymmer så mycket. Så mycket människohistoria. Den är baserad på många verkliga händelser och berättelser. Den har fått toppbetyg av en mängd tidningar och författare, och jag håller med dem. Morgon i Jenin har en otroligt viktig berättelse att föra fram. Därmed har jag inte sagt att jag stödjer den ena eller andra sidan i kriget i Mellanöstern. Här finns dock en del viktig historia som bör föras fram tillsammans med andra synvinklar.

Låt mig droppa ord kring denna bok: gripande, välskriven, målande, hemsk, verklighetstrogen, mörk, ljus, kärleksfull, lärande, tänkvärd, värderande, ger insikt, drabbar, känslomässig och så vidare. Morgon i Jenin ärr en fin pärla i litteraturen, väl läsvärd, väl värd att rekommendera.

Första meningen: Amal ville ta en närmare titt in i soldatens ögon, men pipan på hans automatkarbin, som han tryckte mot hennes panna, tillät inte det.
Antal sidor: 378
Förlag: Nordstedts
Utgivningsår: 2010
Originaltitel: Mornings in Jenin, 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar