24 januari 2014

Nyöversatt sträckläsning från Green

Pappersstäder av John Green

Quentin bor granne med fantastiska, mystiska Margo och har gillat henne väldigt länge. En natt drar hon med honom ut på ett äventyr som strider mot hans ordentliga person och dagen efter är hon försvunnen. Det finns dock ett meddelande som hon verkat ge till Quentin. "Hitta mig!"

I John Greens bibliografi  är detta den tredje boken, även när det gäller översatta till svenska. Han har en speciell stil att skriva. Ett lite mer avancerat språk, men inte på ett svårförståeligt sätt. Konversionerna är smarta och rappa, karaktärerna har sina egna, tydliga personligheter och människor i olika rang förs samman genom olika händelser. Jag gillar det. Däremot hade jag gärna lärt känna den hemlighetsfulla Margo mer. Killarna i huvudrollerna fick jag ett hyfsat grepp om, och det är roligt att de visar känslor och pratar kärlek, vilket oftast verkar utelämnas när det gäller killar i böcker.

Vill du läsa denna bok bör du inte alls jämföra den med Förr eller senare exploderar jag, boken som gjort succé i flera länder och som kommer på bio i sommar. Jag jämförde och blev besviken. För det första är det två helt olika berättelser. Pappersstäder liknar mer Var är Alaska? (rekommenderas!). För det andra tycker jag att denna bok har en segare handling. När Margo väl försvunnit tar det väldigt lång tid för Quentin att göra något av ledtrådarna han får. Det kan visserligen bero på att det är de sista veckorna innan skolan slutar eller på att Margo är väldigt hemlighetsfull med vart hon tagit sig. Jag tycker ändå att det finns transportsträckor som gör läsningen segare. En likhet mellan böckerna är det lite sorgliga men ändå hoppfulla. Det gillar jag också.

Vill du höra min röst placerar jag denna bok på plats tre av de tre Green-böckerna som översatts till svenska. Pappersstäder är ingen dålig bok. Jag tror att man kan uppskatta den mycket om man inte jämför den med Greens andra böcker. Jag rekommenderar dig att läsa denna först, och sedan de andra, för författaren kan verkligen det här med att skriva!

Första meningen: Enligt  mitt sätt att se det får alla uppleva ett mirakel.
Antal sidor: 364
Förlag: Bonnier Carlsen, tack för recex!
Utgivningsår: 2014
Originaltitel: Paper Towns, 2008

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar