12 januari 2014

Författarduo ror iland trilogi med stil.

Nyckeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Spoilervarning! Detta är en recension på sista boken i en trilogi. Läs gärna om Cirkeln och Eld om du inte läst dem innan. 

Det finns två kategorier av böcker jag tycker är extra svåra att recensera: 1) världskända och superhypeade böcker, 2) tjocka böcker. Denna bok stämmer in i båda kategorierna. Men jag gör ett försök.

Mina förväntningarna inför denna bok var väldigt höga. Dels för att Engelsfors-serien blivit så hyllad, men också för att jag själv sett fram emot upplösningen. Av de utvalda lever nu bara fyra stycken. Trots allt som hänt får de ingen vila, för vilken dag som helst kan apokalypsen komma och då är det deras ansvar att se till att jorden inte går under. Anna-Karin, Linnéa, Minoo och Vanessa får öva upp sina gåvor, försöka komma fram till vem de kan lita på och hur de ska göra för att stoppa apokalypsen. Är de redo för det? Är de rätt cirkel för uppgiften?

Samtidigt rullar ett "vanligt" tonårsliv på bortom allt magiskt. Föräldrar, vänner, kärlek, skola. Och det vore konstigt om detta liv inte fanns med. Det gör berättelsen  mer trovärdig. De är ju trots allt tonårstjejer. Det är som att två berättelser pågår parallellt, men de korsar varandras vägar och då blir det svårare att leva men mer spännande att läsa.

Boken är på drygt 800 sidor, och jag brukar vara skeptisk till så långa böcker. Håller sig kvalitén? Ska de kunna hålla läsaren fast så länge? Men författarduon är skicklig (som jag visste förut). Visst finns det några sega passager, men överlag hålls spänningen vid liv och engagerar läsaren. En hjälp författaren har i detta är att det är så många olika som berättar vad som händer ur deras synvinkel. Det blir aldrig rörigt, snarare mer intressant och cliff hangers duggar tätt.

Nya personer presenteras, mer historia, mer framtid och mer som vävs ihop till en gemensam berättelse. Ibland har jag lite svårt att hänga med när de talar om något som hänt i en tidigare bok, men jag tycker ändå det är intressant med fler människor att lära känna. Karaktärerna är väldigt genomarbetade. De växer, de tar mer plats, de försvinner i sig själva och är så turbulenta som människor kan vara.

Hur ska jag sammanfatta detta? Boken levde upp till mina förväntningar. En annan sak är att jag rekommenderar serien. Den är väldigt spännande rätt igenom. Den har slukat upp mig och jag har levt mig in i böckerna. Författarna säger att det är slut nu. Det kommer inga mer böcker för att glida vidare på succévågen, och det är jag tacksam för. Däremot ska Cirkeln bli film. Det ser jag fram emot.

Detta är en serie för dig som söker spänning, framtidsfantasi, övernaturliga ting, spännande vänskaps- och kärleksrelationer, apokalyps och en kamp på överlevnad och "rädda världen"- känsla.
Rekommenderas.

Första meningen: ANNA-KARIN NIEMINEN - naturlig häxa.
Antal sidor: 812
Förlag: rabén&sjögren, tack för recex!
Utgivningsår: 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar