1 december 2013

Låt mig få dissekera ungdomslitteraturen

Läs mer om
bloggstafetten här.
Ungdomslitteratur. Ett lite krångligt ord, men särskilt den andra delen, litteratur, gillar jag. Jag gillar ungdomar också, jag jobbar (minst) 100% med ungdomar. Plus att jag räknar mig själv som en sådan. Men vad innebär egentligen det där ordet? Låt mig få dissekera det.

Det kan handla om ungdoms litteratur. Alltså ungdomars böcker. Böcker som bara ungdomar får läsa, med hemligt innehåll för de som är äldre eller yngre än ungdom. Vart går då gränsen för att vara ungdom? Enligt wikipedia är man ungdom under en ”period då man fortfarande är ung, men inte längre barn”. Det är även en övergång då man ofta ”byter auktoritet från föräldrarna till andra grupper av människor”. Ganska oklart, egentligen. I just denna ålder är det extra viktigt att få veta vilka de ”andra grupper av människor” man ska välja mellan. Valet är viktigt. Kan vara livsavgörande. Så, hur ska man göra? Som läslus skulle jag vilja säga att vi kan hitta mycket vägledning i böcker. Särskilt ungdomslitteratur. Hur många av dem hävdar att det är bra att följa de vägar som vuxna vill att vi inte ska följa (t.ex. stjäla, röka på, begå brott)? Nu tänker jag främst på skönlitteratur. Att leta ”andra grupper av människor” i en fantasybok kanske inte alltid är att rekommendera. Det är ju trots allt bara fantasier. Men hänger du med? Många ungdomsböcker vill visa oss på ”rätta vägar” och vill behandla problem som de flesta genomgår de där händelserika ungdomsåren. Perfekt för ungdomar!

En annan del av ungdomslitteratur är ung dom, är det en dom att var ung? Jo, ibland kan det kännas så. ”Varför just jag?” är en välställd fråga. Om en sådär 20 år kanske problemen i tonåren känns som en världslig sak, men när man väl är inne i det kan det verkligen kännas som en dom. Olycklig kärlek, problem med kompisar, konstiga föräldrar, knäppa lärare, femton ton läxor och allt eller inget att göra på fritiden. Är det inte en dom att vara ung ibland? Och så är det så många som inte förstår. Särskilt de där som är 20 år äldre än ungdomar i vanliga fall är och tycker att de där tonårsproblemen var en världslig sak. Det kan ju vara hopplöst!

Jag kan även dissekera fram ordet tur. Jag tycker det är tur att det finns väldigt många bra ungdomsböcke, att förlagen verkligen vill satsa på denna åldersgrupp. Med tanke på den jobbiga tid som ungdomen kan vara, är det tur att det finns så mycket hjälp att hämta i böcker. Då menar jag inte självhjälpsböcker utan böcker där man kan identifiera sig med huvudpersonen. Även då man inte har ungdomsproblem kan det finnas mycket att hämta.

Ungdomslitteratur skulle också kunna vara litteratur om ungdomar. Alltså en bok för äldre, de där ungdom+20 år som kanske glömt hur det var. En bok för att minnas vad som hände, hur jobbig en finne kunde vara och så att de kan förstå om till exempel ungdomar beter sig underligt. En slags handbok om ungdomar med andra ord. Skriven av ungdomar. Korrekturläst av vuxna som inte förstår, plus vuxna som förstår. Utgiven av ett smart förlag som når alla ungdom+20 år. Finns en sådan bok?

Ofta döms ungdomslitteraturen ut som böcker enbart för 12-17-åringar. När man fyller 18 är man myndig och bör läsa mognare böcker. STOPP! NEJ! Det var inte jag som skrev det där. Jag hävdar att man alltid kan läsa så kallad ungdomslitteratur. Från det att man blir ungdom till det att man dör. Typ. Att säga att ungdomslitteraturen är för ungdomar är samma sak som att säga att skönlitteratur är enbart för sköna människor. Vem avgör vem som är skön nog för en sådan bok? I så fall är självbiografier bara för dem det handlar om, hem & trädgård för gräsmattan och deckare bara för detektiver. Tråkigt! Med detta vill jag säga att alla kan läsa ungdomslitteratur, liksom alla kan läsa deckare och skönlitteratur. Det beror inte på hur man råkar se ut (skön eller som en gräsmatta) eller vad man råkar ha för yrke (detektiv eller… ungdom?). Det beror på vad man gillar. Ungdomslitteratur är en sådan bred benämning. Den kan klassas in i skönlitteratur, fantasy, dystopier, serier, deckare, biografier osv. Förstår ni vart jag vill komma? Det borde finnas böcker inom ungdomslitteraturen som passar alla.

Efter min dissektion av ”ungdomslitteratur” kom jag, sammanfattningsvis, fram till att alla kan läsa ungdomslitteratur. Och att det vore bra om fler gjorde det, så att även ungdom+20 år kan förstå sig på ”dagens ungdom”. Synpunkter på det?


I morgon ska ni bege er till Bokugglan för att få dagens julkalenderbloggstafettslucka.

6 kommentarer:

 1. Jag gillar ditt resonemang om att skönlitteratur bara skulle vara för sköna människor! Mycket roligt och en bra liknelse för ungdomslitteraturen :)

  SvaraRadera
 2. Jösses, vilket seriöst och intressant inlägg. Jag får lite prestationsångest inför min tur. Som tur är dröjer det ganska många dagar så jag har tid att fundera över vad jag ska skriva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känn inte så! Jag tror att du kan få ihop något bra! :)

   Radera
 3. Skönheten i litteraturen ligger just i dess vida omfång och att det finns något för alla att läsa. Sen behöver man inte tilltalas av allt men inte heller undvika en kategori pga dess namn. (Även om jag själv helst undviker just deckare...)

  SvaraRadera
 4. Ojsan hejsan! Nu väcktes en del idéer :) Tack för ett tänkvärt inlägg :)

  SvaraRadera