21 december 2013

Bokbloggare mot rasism

Ibland har människor lätt för att placera människor i olika fack. De kan placera efter status, hudfärg, religion, betyg, arbete, sexuell läggning, antal vänner och så vidare. Jag tror att de flesta av oss pysslar med sådant här, mer eller mindre ofta, mer eller mindre medvetet. Jag gör det också. Fastän jag inte vill.

Ibland tar vissa människor detta till nya nivåer och på dessa nivåer är det lätt att det spårar ur. Flera sådana fall har uppmärksammats i Sverige det senaste. Men jag tror att det sker varje dag, i skolor och på jobb, i affärer och i media. Jag tänker på rasism och människor som blir olika behandlade med tanke på någon föreställning som någon har.

Rasism= främlingsfientlighet, främlingshat osv.

Jag försökte hitta recensioner på min blogg som anknyter till någon slags främlingsfientlighet eller motverkan. Många gånger tror jag att det handlar mycket om att förebygga och ha kunskap. Kunskap minskar rädsla för att vi ska bli rädda för det vi inte känner till. Jag tar gärna emot boktips från er, jag hittade inte så många själv, men här är några:

FlyktingenTiteln säger det mesta om bokens innehåll.
Jösta och Johan. Barnbok med homosexuellt par i huvudrollen. Genom att vända sig till barn kan man "förebygga" rashat.
Jag lever, pappa- Siri berättar om de hemska dagarna på Utøya 2011.
Alexandra handlar om en tjej som söker sig igenom de stora religionerna. 


Under kategorin "andra världskriget":
Strimmor av hopp- en bok som ger en inblick i Sovjet.
Boktjuven- Väldigt bra bok som utspelar sig under andra världskriget. Kommer snart på bio!

Detta inlägg tillhör "Bokbloggare mot rasism". Under denna dag publicerar flera andra bokbloggare inlägg med samma tema. Kika in #bokbloggaremotrasism och #jagärintesverigedemokrat för att läsa mer.


3 kommentarer:

  1. Har precis kommit ut med en barnbok som heter Ofta tänker jag på Terek (Visto förlag) som handlar om att komma från nåt annat land. Och att vi alla är precis lika annorlunda. Appropå böcker om främlingsrädsla

    SvaraRadera
  2. Hejsan
    Skriver en gång till. Upptäckte att jag använde min bloggprofil.
    Läste ditt inlägg om främlingsrädsla och vill berätta att jag precis kommit ut med en barnbok i ämnet. Ofta tänker jag på Terek (Visto förlag). Om att komma från nåt annat land och att vi alla är precis lika annorlunda

    SvaraRadera