21 november 2013

Rysare i väntan på julen

Tro på tomten av Lotta Olsson och Benjamin Chaud

Julstämningen vill inte riktigt komma igång i år. Adventsstjärnor slocknar, lussebullar exploderar, julblommor vräks omkull och ingen snö syns till. Vi får följa Tilda och hennes mamma och pappa, och saknaden av julen. Bakom speglarna sitter någon som vill sabba allting, men även Skrufs som vill försöka ställa allt till rätt, så att det blir jul. Men det är bråttom!

Författaren är augustprisnominerade Lotta Olsson, illustratören franske Benjamin Chaud. Tillsammans har de gjort en bok som med 24 kapitel, alltså en perfekt högläsningsbok i december! Den är spännande och lite skrämmande redan från start, och den stämningen håller i sig genom alla bokens korta kapitel. Den beskrivs som en julrysare, och det kan jag hålla med om. Spännande med en rysare för barn! Språket är livfullt och lekfullt och gör att det blir roligt att läsa. Jag hade gärna lärt känna karaktärerna bättre, men bilderna förstärker dem en del. Lite synd tycker jag det är att framsidan avslöjar så mycket, men det finns fortfarande mycket att upptäcka. Smarta barn listar nog dock ut ganska snabbt vem som är ond och god, men man vet aldrig hur vändningarna kan gå. Sammanfattningsvis är detta en spännande högläsningsbok i väntan på julen som jag gärna skulle höra om jag var barn.

Första meningen: Det är den första december, första advent.
Antal sidor: 101
Förlag: rabén&sjögren, tack för recex!
Utgivningsår: 2013

Jul i Stora Skogen var förra årets julkalendersatsning från förlaget. Rekommenderas!

2 kommentarer:

  1. Spännande, den är på väg hem till oss från Barnens bokklubb. Hoppas bara att barnen inte tycker att den blir för läskig :)

    SvaraRadera
  2. Den blev jag sugen på att läsa!

    SvaraRadera