29 november 2013

Första advent: Ester Roxberg

Än är det inte första advent, men idag har vi adventssamlingar med låg- och mellanstadiet på jobbet. Dessutom börjar bloggarnas julkalender på söndag, så vi tjuvstartar första advent redan idag.

Liksom tidigare år gästbloggar "bokfolk" med ett boktips på adventssöndagarna. Först ut är Ester Roxberg.

Foto: Henrik Johansson

Jag gillar ärliga böcker. Trovärdiga böcker. Visst kan böcker få ljuga, för det gör man ju när man skriver, eller egentligen inte bara när man skriver utan hela tiden. Vi kan aldrig återge verkligheten precis som den är i ord. Men vi kan försöka, och komma nära det som vi alla har gemensamt. Det fula, det skämmiga, det äckliga... Det som gör oss till människor. 

Jag gillar böcker som har ett syfte. Böcker som v i l l någonting. Jag tror på att det är varje människas ansvar, att i den mån man kan försöka förbättra samhället. Det är sådana böcker jag själv försöker att skriva. Jag kan inte skriva sådant som "bara" ska vara underhållning. Jag kan bara skriva sådant som jag tror kan betyda något i ett större sammanhang. Pretentiöst kanske, men ärligt. 

Den bok som har betytt mest för mig i mitt skrivande, som förändrade mig och hur jag ville skriva, är Lukas Moodyssons diktsamling "Mellan sexton och tjugosex". Den är både ärlig och politisk. Den spränger gränser för hur text ska vara. Den berör, säger någonting om tillvaron som jag inte tänkt på förut. Jag läste den första gången när jag var sexton. Den fick mig att sitta uppe hela nätterna och skriva, gav mig en drivkraft som jag ännu har kvar. Nu är jag tjugosex och vill fortfarande låta språket förändra, spränga gränser emellan oss och hur vi uppfattar världen. Det finns alltid andra sätt att se. En bra bok kan visa dig det.  

/Ester

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar