14 oktober 2013

Möt Ida Pyk

Foto: Peter Jönsson
Fram till i maj i år var hon skribent på en blogg på Elles hemsida. Nu vill hon ägna sig åt skrivandet. 2012 debuterade Ida Pyk med Paris Chérie. I augusti kom hennes andra bok, Bättre snart. När jag kontaktade henne för en intervju dröjde svaren några dagar för att hon satt "i en deadline på nytt bokmanus". Den produktiva författaren hann dock med att svara på några frågor, vilka följer här:

Varför började du skriva skönlitterärt?

Det är en svår fråga med många svar. Jag har alltid haft på gränsen till för livlig fantasi. Redan innan jag började läsa levde jag och flydde in i mina egna världar. Sedan började läsandet och med det kom lusten till ordet. Jag har alltid varit introvert och tidvis föredragit att vara ensam. Under mitt skrivande liv har jag mött personer som har uppmuntrat mig att skriva och jag har fått möjligheten att kunna arbeta med ordet. Men framförallt tror jag att glädjen och behovet av att skriva är det som drivit mig. 

Varifrån fick du idéerna?
De kommer inifrån. Jag tänker. Jag läser. Jag simmar. Jag slumrar. Jag skriver. Jag provar mig fram. Jag "umgås" med mina karaktärer - bårkar med dem, skrattar med dem, irriterar mig på dem. De bästa berättelserna kommer ganska naturligt och det beror nog på att de har en tydlig koppling till mitt eget liv. 

Mina föräldrar skilde sig när jag var elva år. Mycket i "Bättre snart" är hämtat från mina egna erfarenheter. Det betyder inte att boken är självbiografisk - men att känslor och situationer kan påminna om det jag själv upplevde som barn.

Hur var det att skriva en uppföljare?
Att det var en uppföljare var inget jag direkt reflekterade över. Jag skrev bara. Det var något jag ville skriva och jag gjorde det. Kanske tänkte jag mer på att det skulle vara min berättelse och att jag verkligen skulle fundera över varje ord innan boken kom ut - jag förstod allvaret i att folk faktiskt skulle läsa och bedöma det jag skev.  Men jag såg det aldrig som ett hinder när jag skrev. 

Varför ska man läsa din nya bok?
Boken handlar om en ung flicka som står på gränsen till tonåren. Alla barn i den åldern kan - förhoppningsvis - ha behållning av boken. Den handlar också om en skilsmässa. Jag tror att både barn och vuxna som går igenom en skilsmässa eller någon gång har gjort det kan få ut något av boken.

Har du några skrivtips till den som skulle vilja testa på att skriva skönlitterärt, eller skriva bara för att?
Läs. Läs mycket och allt som får dig att känna dig uppslukad och upprymd. Öva. Öva mer. Gå en skrivkurs. Visa det du skriver för någon du har förtroende för. Skicka in dina texter till dem du beundrar. Kom ihåg att det tar tid att lära sig skriva och hitta rätt struktur kring det eller kanske bara just din struktur. Ge inte upp. Hitta rutiner kring ditt skrivande. Var envis. Gå på känslan. Var noggrann. Skriv!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar