8 augusti 2013

Drottning av Bredfjället

Drottning av Bredfjället av Marcus Lundstedt och Christopher Eliasson

Detta är en fotobok med texter både i form av fakta och skönlitteratur. Huvudpersonen är Anna Jonsdotter, en ung kvinna som tvingades fly hemifrån då hon födde en oäkta dotter i början av 1800-talet. Hon tar sig ut på fjället i Bohuslän och försöker överleva tillsammans med lilla Christina.

Bilder på en modell av Anna varvas med miljöbilder och texterna. Det är en fin skildring av en verklighetsbaserad historia. Jag hade dock väntat mig mer. Beskrivningarna om boken utlovar så mycket mer. Berättelsen är inte särskilt lång, och även om det är svårt att veta vad som hände för så länge sedan så kunde de säkert fått fram något mer. I alla fall om de använde sig av den "fantasi" och de föreställningar de redan använder. Det är dock en annorlunda och lockande layout, en intressant och ganska spännande bok. En historia om starka 1800-talskvinnor som inte omnämns i historieböckerna. Jag är lite besviken, men tycker ändå att det är en bra bok för den historieintresserade. Sist, men kanske störst, måste jag säga att fotografierna är fantastiska!

Första meningen: Med sin nyfödda dotter i en filt på bröstet och några få ägodelar i en korg på ryggen stretar 17-åriga Anna Jonsdotter uppför Bredfjället.
Antal sidor: 94
Förlag: Votum, tack för recex!
Utgivningsår: 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar