24 april 2013

Pappersbok eller läsplatta?

En het, aktuell diskussion: hur ser bokens framtid ut?

Jag tror att vi alltid kommer vilja läsa. Att få resa bort i en annan värld och glömma verkligheten för en stund. Att få upptäcka något vi inte sett eller ta reda på mer om något vi inte hört talas om. Hur det ska ske och med vilka medel är dock en annan fråga.

Personligen gillar jag den "gamla vanliga" boken som går att hålla och bläddra i, känna doften av och som går att placera snyggt i en bokhylla. Att läsa på datorn tröttar ut mina ögon väldigt snabbt, och dessutom är det skönt att ta en paus från all elektronik ibland genom att läsa. Nu har jag å andra sidan inte testat någon sorts platta. Skulle jag göra det kanske jag skulle föredra en sådan. Läsplattor ska visst vara ganska smidiga att läsa på, till skillnad från en vanlig skärm. Någon som är mer insatt än jag på detta? Tills vidare tänker jag i alla fall fortsätta läsa böcker på vanligt vis.

Sedan finns det ljudböcker. Jag har svårt att koncentrera mig när jag lyssnar på ljudböcker, mina tankar flyger lätt i väg åt annat håll, men visst har det sina fördelar. Sedan jag tog körkort kör jag mycket själv, och då kan jag sakna att läsa under tiden jag färdas. Jag har funderat på att testa en ljudbok, det är det många som gör, och det vore praktiskt.

Vad tycker du? Hur läser du helst?

6 kommentarer:

 1. Jag läser helst i en vanlig bok. Vi fick testa att ha en läsplatta en vecka var i skolan men jag gillade inte det.

  SvaraRadera
 2. Jag kan ha lite ljudbok på när jag trädgårdsarbetar eller om jag ska köra bil långt själv men nä det bästa är nog en riktig bok som jag får samla bland de övriga i bokhyllan! :)

  SvaraRadera
 3. Jag läser helst vanliga traditionella böcker. Det blir en annan känsla då, mer på riktigt. Tunga böcker läser jag gärna på läsplatta och ljudböcker använder jag gärna när jag sitter vid datorn. De kompletterar varandra bra.

  SvaraRadera
 4. Läsplattor ska väl vara bättre för ögonen och lättare att läsa på än en datorskärm. Jag tänker ibland att en läsplatta vore toppen, särskilt när man reser. Men jag håller med dig, jag gillar verkligen pappersböckerna...

  SvaraRadera
 5. Jg föredrar också den vanliga boken Det är nåt speciellt med att hålla en bok i handen, känna lukten av papper osv. Ljudböcker har jag inte testat, eller jo en gång, men jag kunde inte koncentrera mig så länge utan började tänka på annat. Men jag funderar på att skaffa en läsplatta. Det nog vara ganska praktiskt att ha en sån, speciellt när man är ute och reser. Men som sagt föredrar jag den vanliga boken.

  SvaraRadera
 6. Älskar pappersböcker men lyssnar gärna på en ljudbok i bilen. En riktigt bra uppläsare kan förhöja en bok.

  SvaraRadera