26 april 2013

Författarintervju: Taliah Pollack


Taliah Pollack skriver just nu uppföljaren på sin fantasyungdomsroman, uppföljaren till Saga Swärd: omskakare och världsresenär. Här följer en intervju med nämnda författaren:


Varför började du skriva om Saga Swärd?
Jag har alltid skrivit ner mina drömmar, men särskilt de som jag tror skulle bli bra historier. Så till en början ville jag helt enkelt skriva en magisk berättelse om en världsresenär för att kunna utnyttja några av alla de världar som jag drömt om. Men snart kom jag på att Sagas värld handlade om mer än bara fantasi, det blev ett tankeexperiment om livet och döden och alla möjligheter däremellan. Medan jag skrev visste jag inte hur det hela skulle sluta förrän jag tog mig dit.


Saga har en död tvillingbror, och det har gett henne magiska krafter. Det här med tvillingar har alltid fascinerat mig, är det något du har egen erfarenhet av?Själv är jag inte tvilling, men jag har också alltid fascinerats över det. Jag tror det beror på att min pappa berättade för mig och mina bröder när vi var små hur han, under hela sin uppväxt, känt att något saknats honom. Det var först i vuxen ålder som han fick reda på att han haft en tvillingbror som dött vid födseln. Att sakna något som man inte visste sig ha förlorat gjorde nog starkt intryck på mig.

Finns du med på något sätt i boken?
Jag är nog med lite överallt i boken, men framför allt i Saga. Även jag var en ilsken, obstinat, envis tolvåring som gillade konstiga djur och grubblade över livets frågor. Eftersom jag är uppvuxen religiöst, men bröt mig ur det som tonåring, kommer mycket av religionskritiken från sånt som jag funderade på då. Även mina intressen inom film, litteratur och modern konst dyker upp lite här och där, bland annat genom namn på personer och platser.


Varför är första meningen så viktig?Medan omslaget kan ge det första intrycket av en bok, ger meningen det första fönstret in i berättelsen. Alltså måste den kännas perfekt, både för den som skriver och den som läser. Både ton och lite handling samt en grad av spänning tycker jag ska finnas med för att ge den ultimata ingången. Första meningen till Saga Swärd dök upp i mitt huvud precis innan jag vaknade en morgon, genast blev jag klarvaken och bara visste att detta var vad jag hade väntat på. Så började jag skriva.
Första meningen i boken om Saga Swärd lyder: I en värld och en tid ganska lik vår egen satt en mycket arg flicka i ett träd och vägrade klättra ner.
Har du några tips till de som skulle vilja skriva en bok? 
Mitt bästa tips är att inte ställa för höga krav utan istället röra sig framåt. Det är bra att ha en viss planering i skrivandet, men för att inte fastna är det bättre att kunna släppa saker och veta att alla författare skriver lite kasst ibland, man kan alltid gå tillbaka och justera i efterhand när man har hela berättelsen framför sig. Själv fastnar jag hela tiden just för att jag stirrar mig blind på detaljer som egentligen borde släppas. Det är en process att skriva, men också att lära sig sin skrivmetod.

Har du läst Taliahs bok?

1 kommentar:

  1. Taliahs bok är sjukt bra - läs den om du inte har gjort det!!

    SvaraRadera