4 april 2013

Berättelser från EngelsforsBerättelser från Engelsfors av Sara Berkmark Elfgren, Mats Strandberg. Illustrationer av Kim W. Andersson, Karl Johnsson och Lina Neidestam

Nu är det här! För alla som väntat på mer från Engelsfors finns nu detta seriealbum, en mellanakt i väntan på den slutgiltiga upplösningen i trilogins sista del Nycklen.

Tillsammans med tre serietecknare har Sara och Mats skapat ett album som sträcker sig från tiden före Cirkeln in i ”nutid” och till en inblick i Nyckeln. Jag kan inte låta bli att undra om de gör detta ”för sina underbara fans” så att de inte ska behöva vänta så länge på sista delen, eller för att de vill glida vidare på den superhypeade succé de lyckats framställa. Jag har läst de två första böckerna och gillat dem mycket, och jag väntar spänt på den sista delen. Trots detta känner jag att jag inte riktigt hänger med i vad som händer i detta seriealbum. Jag är inte det mest insatta fanet, hade jag varit det hade jag kanske hängt med mer, men jag tycker att det kunde ha varit tydligare för de som inte är jätteinsatta. Å andra sidan står det tydligt att detta är ett album för de som läst Cirkeln och Eld. Karaktärerna är många, tankarna hos de tidstypiska tonåringarna ännu fler, och redan från början insåg jag att trilogin är en väldigt genomarbetad och avancerad berättelse.

Att nu få se karaktärerna och miljöerna är både skrämmande och roligt. Skrämmande för att jag genom min läsning har mina egna föreställningar om hur personerna ser ut och nu blandar ihop dem med albumets verklighet. Roligt för att jag kanske kommer se serietecknarnas bilder framför mig när jag läser Nyckeln, som den sista boken ska heta. Jag är därför ganska kluven till vad jag tycker. Jag hade nog gärna väntat med att få se karaktärerna till slutet, hade gärna haft kvar mina egna bilder. Allra helst hade jag sett dem i en film, men nu vet vi att det inte ser ut att komma någon sådan. Därför är det roligt att de ändå får mer personlighet till karaktärerna genom ett seriealbum.

Berättelser från Engelsfors innehåller åtta berättelser om de karaktärer vi får möta genom trilogin. Det känns väldigt genomarbetat, jag gillar färgerna, texterna och upplägget. Det skapar spänning med spådomsorden som tar upp platsen mellan berättelserna. Att det är tre tecknar som samarbetat kändes ganska konstigt innan jag sett resultatet, som de lyckats riktigt bra med.

I böckerna beskrivs Anna-Karin som den lite mulliga, och det framträder även i albumet. Inget fel i det. De andra är dock väldigt smala, har fina former, är stereotypa och verkar vara stöpta i samma form. Tråkigt, det känns lite för perfekt ibland.

Albumet håller dock klassen. Detta är ett spännande test som faktiskt går hem. Jag erkänner att jag letar fel på den, och det gör jag. Några av dem har jag nämnt, men jag har en stark känsla av att detta kommer gå hem hos de allra flesta Engelsforsfans ändå. Bra jobbat! De har fått mig mer intresserad av att läsa sista boken till hösten. Att rekommendera den till de som inte läst de tidigare böckerna är dock inget jag gör i första taget.

Första meningen: Välkommen, kära kund!
Antal sidor: 112
Förlag: rabén&sjögren, tack för recex!
Utgivningsår: 2013

1 kommentar:

  1. Jag gillar Cirkeln och Eld och är lite nyfiken på den här. Kommer kanske låna den på biblioteket och den finns där.

    SvaraRadera