5 mars 2013

Bananbok

Bananbok av Alice Eklund

Ibland är det väldigt svårt att recensera böcker. Ibland finns det så mycket att säga, så många teman att kommentera, så många tankar att dela, så jag vet knappt vart jag ska börja och hur jag ska begränsa mig.

Den här boken är något alldeles speciellt. Den handlar om en banan. Punkt. Jag läste en recension som talade om igenkänning och bekräftelselycka. Det känns som att göra en höna av en fjäder. Den här boken har 16 sidor (omslaget inkluderat). Sju bilder, elva ord. (Det kan inte vara svårt att skriva en bok idag...) Bananbok känns ganska meningslös, men jag skrattade mig nästan igenom hela boken. Just för att den känns så meningslös. Baksidestexten gör ett mysterium av en banan, försöker skapa spänning. Och jag tror ändå att det kan gå hem hos små barn. Vill man går det att hitta hur många djupa funderingar som helst. Kan vi identifiera oss i en banan? I att vara grönt omogna eller avskalade?

Första gången jag läste boken blev jag väldigt förvånad. "Var det inte mer?" Men i efterhand inser jag att jag tänkt en del på boken, ändå. Jag har pratat en del om den med folk jag lunchat med, till exempel. Den är ganska rolig ändå. Och jag känner mig knäpp som skriver så här...

Första meningen: Grön banan.
Antal sidor: 16
Förlag: Gilla böcker, tack för recex!
Utgivningsår: 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar