23 februari 2013

Strimmor av hopp

Strimmor av hopp av Ruta Sepetys

Litauen 1941. En dag kommer Sovjets hemliga polis och tar Lina, hennes lillebror Jonas och deras mamma på flykt. De tvingas upp på en lastbil och färdas till en boskapstågvagn som tar dem långt hemifrån, och ingen av dem vet vart pappa Kostas tagit vägen. De förs till det kalla Sibirien där de tvingas arbeta med NKVD-män som övervakare. Linas mamma gör allt för att hennes familj och alla omkring dem ska överleva. Hur länge orkar de? Är det ett omöjlig uppdrag att försöka hålla sig vid liv?

Denna bok handlar om en bortglömd del av världshistorian som länge var dold. Den handlar om de baltiska länderna under andra världskriget. Om hur folk från dessa länder deporterades från krigets mittpunkt till platser i Sovjet och i det kalla Sibirien där ingen tänkte på att leta efter människor under de onda männens makt.

Även om detta är en av de hemskaste skildringar jag läst om förintelsen är den så fylld av hopp! Författaren skriver i sin kommentar att "kärlek är det effektivaste vapnet", och med det försöker Linas mamma hjälpa alla i sin närhet. Hon är nästan för snäll, men känner så stort medlidande med de som har mindre kraft än hon själv. Väldigt hjältemodigt och inspirerande. Hon visar att det inte hjälper att hata. Samtidigt är hatet så påtagligt. NKVD-männen sparar inte på varken ord eller bestraffningar.

Boken innehåller "bra" (tolka mig rätt!) intriger som för berättelsen framåt. Två av dem är det främmande språket ryska och vädret som hela tiden måste övervinnas. Ett annat bra grepp författaren tar är kontraster till hur Lina och hennes familj hade det innan. En kursiv del i boken beskriver den vardagliga lyxen hos en välställd familj, men berättar även om familjehemligheter som inte är lätta att reda ut för den femtonåriga huvudpersonen.

En bok som denna, som spänner sig över många år, innehåller väldigt många personer. Författaren väljer dock att inte namnge alla, utan talar om t.ex. "mannen som vred upp sin klocka", vilket gör det lättare att hänga med. Kapitlen är korta och hänger tätt ihop, så att lägga ifrån sig boken är svårt. Särskilt när den har en så viktig berättelse att föra fram att den nästan skriker ut budskapet mellan sidorna.

Detta är en mycket bra bok som tar upp en inte så omtalad del av historien. Den är minst lika viktig att föra vidare som berättelserna från Tyskland och Polen. Boken är baserad på verkliga berättelser från intervjuer som författaren gjort, vilket ger en klart trovärdig bild av vad som hände. Det finns så mycket att skriva om den här boken! Jag är berörd, den här boken lämnar mig inte opåverkad, och jag tror att det samma gäller dig om du tar dig tid att läsa.

Första meningen: De tog mig i nattlinnet.
Antal sidor: 349
Förlag: B Wahlströms, tack för recex!
Utgivningsår: 2011
Originaltitel: Between Shades of Grey

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar