19 februari 2013

Gul utanpå

Gul utanpå av Patrik Lundberg

Patrik adopterades som litet barn från Korea och hamnade i Sverige. Sedan dess har han brottats med att han inte ser ut som alla andra, vilket alla andra påpekat för honom. Under sina högskolestudier får han möjlighet att göra en termin utomlands, och när han ser att det finns en skola i Korea bestämmer han sig för att söka platsen. Han får den, och snart är han på väg att söka sina rötter i ett hemland så långt ifrån hemma. Både avståndsmässigt och kulturellt.

Ärlig och väldigt personlig. Patrik verkar inte spara på något ur sin livsberättelse. Han har visserligen en spännande och händelserik resa att berätta om, men ibland blir det för mycket. Jag trodde denna bok skulle handla mer om adoption och hur det påverkat Patrik, men fokus verkar istället ligga på Patriks icke erkända alkoholproblem. Tråkigt! Något jag däremot gillar är inblicken i landet Korea. Om kultur, skolsystemet och människosyn.
Efter all den uppmärksamhet boken fått hade jag större förväntningar. Boken är lättläst med mycket korta kapitel, och tankar som "bara en sida till" dyker upp hela tiden. Det kanske var därför jag sträckläste de 100 sista sidorna, och för att jag ville veta hur det gick med rotsökandet. Överlag är jag dock inte jätteförtjust. Tyvärr.

Första meningen: Gråten kommer från två håll.
Antal sidor: 219
Förlag: rabén&sjögren, tack för recex!
Utgivningsår: 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar