27 februari 2013

En sekund i taget

En sekund i taget av Sofia Nordin

Hedvig är den enda överlevande i världen. Kvar finns bara kropparna från alla de som dött av den konstiga sjukdomen som slog ut hela befolkningen. Trots det känner hon sig jagad. Av samvetet, av ensamheten, av rösten som säger att allt är hennes fel. Vad ska hon ta sig till?

Detta är en slags dystopi, det vill säga en slags dyster framtidsvision. Vad skulle du ha gjort om alla omkring dig hade dött? Gett upp? Hedvig är fast besluten att överleva, vilket egentligen är ganska förvånande, vad har hon kvar att leva för? Hedvigs val blir istället en spännande berättelse om överlevnad, hopp om framtiden och självständighet. Hedvig är inte den som ger upp. Samtidigt finns "gamla tonårsproblem" kvar. Hedvig kommer aldrig bli någons flickvän, hon kommer inte få veta hur det känns när en pojke rör vid henne. Hennes bröst är små, och när maten börjar ruttna blir hennes kropp ännu mer tanig. Bästa kompisen Lydia kommer aldrig få se att Hedvig också kan.

En annorlunda berättelse, men ändå finns det mycket av igenkänning för tonåringar. En bra kombination av vardagsfunderingar och överlevnad i en annan värld.

Första meningen: Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig.
Antal sidor: 245
Förlag: rabén&sjögren, tack för recex!
Utgivningsår: 2013

Läs en intervju med författaren Sofia Nordin här.

1 kommentar: