28 januari 2013

Intervju med Sofia Nordin

Sofia Nordin har skrivit flera böcker, sist i ledet En sekund i taget som handlar om att vara sist kvar i världen. Jag gjorde en intervju med henne, och den såg ut såhär:

Vad fick dig att börja skriva?
Jag har alltid varit alldeles väldigt förtjust i ord. Man kan göra såmycket intressant med dem, och sätta ihop dem på så många spännandesätt! Se gillar jag förstås berättelser av olika slag också, menkärleken till orden var startpunkten.


Hur var det att skriva första boken? Hur lyckades du komma till slutet...?
Innan min första bok, Äventyrsveckan, kom ut, hade jag skrivit flera andra texter och lämnat till förlag, men de hade tackat nej. Se hamnade ett av mina manus fel, och kom till ungdomsboksavdelningen på ett av de stora förlaget, fast jag hade tänkt mig att det skulle bli en vuxenbok. De ringde till mig från förlaget och var entusiastiska, och trodde att jag nog skulle kunna skriva en bra ungdomsbok, annars hade jag kanske inte kommit på den idén. Då satte jag mig och skrev Äventyrsveckan, och jag bestämde att jag skulle skicka in den till en manustävling, så jag hade ett datum då jag behövde vara klar. Det hjälpte mig att bli färdig.


Foto: Viktor Gårdsäter
Hur var det att komma ut med andra boken?
Fortfarande spännande, men inte lika pirrigt som första förstås!


Finns det självbiografiska delar i dina böcker?
Oftast inte, i alla fall inte så att jag kan påstå att det handlar ommig. Sen är det klart att den som känner mig kommer att känna igen saker som jag ofta pratar om eller sånt jag är intresserad av eller har varit med om. Den bok där jag lånat mest från verkligheten är Förlåt Elina, och den är ändå inte heller "sann".


Vad läser du helst? Har du någon favoritbok?
Helst läser jag böcker av författare som är bra på att hantera språket. Klart att berättelsen också är viktig, men jag faller lätt för fint eller roligt eller speciellt språk. Och så vill jag att det ska finnas känslor med! Favoritböckerna är många och växlar ...


På tal om senaste boken, har du själv erfarenhet av att mjölka kor och ta hand om en gård?
Nej, jag skulle behöva prova mig fram precis som Hedvig, huvudpersonen i boken!

Tack för intervjun!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar