24 januari 2013

Förintelsens minnesdag 27/1

27 januari är det Förintelsens minnesdag. För att uppmärksamma det tänker jag i dag ge er tips på böcker som handlar om eller utspelar sig under denna tid. Det är en period av vår historia som är mycket viktig att minnas och berätta vidare. Tyvärr finns det inte många överlevande kvar i dag, men många av dem har skrivit om sina upplevelser, och ännu fler andra människor har skrivit om

Min bästa rekommendation när det gäller ej verklighetsbaserade böcker på detta tema är Boktjuven av Markus Zusak. En riktigt bra ungdomsroman om en boktjuv som gör allt hon kan för att få tag på nya böcker mitt i brinnande kriget. Sedan vill jag också nämna Simon och ekarna av Marianne Fredriksson, som utspelar sig i Sverige där judiskfödda Simon skyddas av sina adoptivföräldrar. Han söker sin bakgrund, vilket inte är helt lätt i dessa tider. Boken har även filmatiserats.
När det gäller verklighetsbaserade böcker har jag visst inte recenserat något på bloggen, men jag har ändå läst en del böcker tidigare. En av dem är Ninas resa av Lena Einhorn, som delvis utspelar sig i ett ghetto i Warsawa. Molnfri bombnatt av Vibeke Olsson handlar om Hedwig, både då hon var mitt i kriget, och i början på nittiotalet då allt hinner i fatt henne.
Tonåring i Hitlers dödsläger av Benny Grünfeld är en läsvärd självbiografi. Till "klassiker" inom detta ämne kan vi nog räkna Anne Franks dagbok och Pojken i randig pyjamas av John Boyne.
2 kommentarer:

  1. Jag älskar en ö i havet också. Har du läst dem, eller sett tvserien?

    SvaraRadera
  2. Jag har sett serien och läst några av böckerna. Det var längesedan, men jag minnas att jag gillade dem mycket!

    SvaraRadera