8 december 2012

Tänk på någon annan

Precis som förra året vill jag slå ett slag för att tänka på någon som har det sämre än dig så här i juletid. I vår del av världen ligger det mycket i att få och ge flest och dyrast julklappar, att köpa mat till julhelgen som skulle kunna räcka i en hel månad. Jag menar inte att detta är fel, men jag tycker ofta att det har gått för långt. Julhelgen har gått från att vara en mysig, lugn tradition till att bli en statusjakt med prestationskrav. Samtidigt svälter mängder av människor på vår jord. Värme och en plats att sova på är en självklarhet för långt ifrån alla. Orättvist!

Det är inte bra att få dåligt samvete för att vi har det bra, däremot kan vi tänka på dem som har det sämre än oss när vi ska köpa julklappar. Vi kan dela med oss av vårt överflöd och på så sätt hjälpa någon annan att få en bättre jul eller ett bättre år.

Det finns mängder av olika sätt att hjälpa andra, här är några exempel:
- UNICEF från tvålar till sprutor och sagoböcker
- Erikshjälpen välj mellan bland annat kor, höns, ljusstakar och böcker
- Al butch köp två plagg, ett av dem får en hemlös
- Svenska Alliansmissionen skolgång, cykel, ljudbibel osv.

En god jul, till hela världen!

2 kommentarer:

  1. Du har helt rätt. Det är så himla hysteriskt med alla dessa julklappar. Nioåringar som önskar sig - och får! - iPhones i julklapp därför att de har alla möjliga leksaker redan och inte vet vad de ska önska sig annars. Tänk om hela Sverige, och Västvärlden, drog ner på alla denna prylhysteri och hjälpte sina medmänniskor lite istället. Då skulle julen bli god på riktigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har så rätt, Helena! Tack för din åsikt.

      Radera