5 november 2012

Tomten är vaken

Tomten är vaken av Astrid Lindgren med illustrationer av Kitty Crowther

En magisk vinternatt vaknar tomten för att göra sina sysslor. Ingen har sett honom, men hans fotspår går att se i snön efter nattens vila. Han pratar med djuren på tomtevis, gör sina uppdrag på tomtevis, och ser till att alla på gården slumrar som de ska.

Runt år 1960 skrev Astrid Lindgren Tomten är vaken, ungefär samtidigt som Viktor Rydberg skrev Tomten, men till för något år sedan hade texten legat i glömska. Nu har ALMA-pristagaren Kitty Crowther gjort illustrationer till texten, och även "dagens barn" kan få en ny Lindgren-berättelse. Häftigt, tycker jag! Trots att berättelsen är runt 50 år gammal, känns den fortfarande aktuell för sagosugna barn. Det typiska för Lindgren finns med: kärlek och omsorg till allt och alla levande, både människor och djur, samt den magiska, mysiga stämningen i en (småländsk) skog i vintertid. En väldigt fin berättelse att ta fram när snön ligger djup och vintermörkret faller. Eller om du, som jag, längtar till julen alldeles för långt innan högtiden infaller...

Första meningen: Nu är det natt.
Antal sidor: 32
Förlag: Rabén & Sjögren, tack för recex!
Utgivningsår: 2012

2 kommentarer:

 1. Hejsan! Jag har en fråga ang boken Cirkeln som jag jäättttegärna vill ha svar på! Flickan i kapitel 2 och 7, vem är det? Är det rektorn? Hon som är tillfånga tagen men lyckas rymma?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Jag har inte boken i närheten och minns inte hanldingen SÅ väl, så jag kan tyvärr inte svara på din fråga just nu... Hoppas att du hittar någon annan att fråga. :)

   Radera