7 november 2012

Svenska uttryck

Svenska uttryck och deras ursprung av Kerstin Johanson

Arbeta svart, ha en räv bakom örat och hela baletten. Det finns många uttryck vi använder oss av dagligen, ofta utan att veta vad de betyder eller vart de har sitt ursprung. Är du, som jag, en text- och spårknörd är detta en perfekt bok att ha tillgänglig i bokhyllan om något skulle dyka upp som du inte kan reda ut. Författaren tar upp drygt 200 svenska uttryck och förklarar vad de betyder och visar vartifrån de kommer. Det är pedagogiskt upplagt och lätt att förstå och ta till sig. Vårt språk har en spännande historia och många olika utgångspunkter, och att ta reda på mer om vad vi egentligen snackar om kan bli riktigt spännande!


Första meningen: Att lära sig mer om vårt uttrycks ursprung är en spännande upptäcktsresa i tid och rum.
Antal sidor: 168
Förlag: Ordalaget, tack för recex!
Utgivningsår: 2012
Fler böcker i serien: Engelska uttryck och vad vi säger på svenska, Nya ord med historia och Kalasjnikov, Don Juan och Barbie, personerna bakom orden, en eponymordbok.

5 kommentarer:

  1. Text- och språknörd - check! Den ska jag undersöka. :-)

    SvaraRadera
  2. Låter spännande! Det finns ju massa uttryck som jag minns att man klurade på massa som barn för att förstå vad det egentligen betydde och varför man sa så :)

    SvaraRadera
  3. Och nu gav du mig precis ett ypperligt julklappstips till min bror. Han älskar sånt här, så den ska jag be till ställa åt honom! Tack!

    SvaraRadera