16 november 2012

Astrid Lindgren-priset 2012

Katarina Kieri. Foto: Leif Hansen.
14/11 tillkännagavs att Katarina Kieri tilldelas Astrid Lindgren-priset för "förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen". Motiveringen löd:


”Katarina Kieri lyckas skriva lika starkt och träffande för alla åldrar. I ungdomsromanerna är spänningen påtaglig, den lurar i undertexten och i relationerna. Hon lyckas alltid hålla på hemligheten och läsaren drivs vidare, djupare in mot själva brännpunkten. Genom precisa iakttagelser av till synes små detaljer skriver Kieri fram stort drama, livsavgörande händelser och psykologiskt skarpa porträtt. Också i böckerna för yngre barn finns en fin psykologisk blick och dilemman skildras ur ett strikt barnperspektiv med subtil humor och stor värme.”

Katarinas debut heter Slutet sällskap och är en diktsamling som kom ut 1993. Sedan dess har hon skrivit en mängd böcker för vuxna, ungdomar och barn. Bland ungdomsböckerna finns Mellan dig och dig, Dansar Elias? Nej!,  och I det här trädet, som hon skrev tillsammans med Per Nilsson. 2004 belönades hon med Augustpriset. Jag har inte läst någon av hennes böcker, men varit intresserad av flera av dem. 
Vill du läsa mer om Katarina kan du besöka hennes hemsida.

Har du läst någon av hennes böcker?

1 kommentar: