6 oktober 2012

Modig


Modig
Merida bor i kungadömet DunBroch med sina föräldrar, drottning Elinor och kung Fergus. Hon har nu blivit stor nog för att giftas bort, och därför ordnas den traditionsenliga tävlingen, som ska bestämma vem som ska få prinsessans hand. Merida ska få välja tävlingsgren, och hon väljer bågskytte. Tävlingen får ett oväntat slut, vilket leder till att Merida rider bort från slottet för att försöka ändra på resultatet.

Äntligen har Disney Pixar har gjort en bok där prinsessan inte är en fjantig, supervacker tjej utan egen vilja och med en högsta önskan: att bli bortgift! Tvärt om. Visst är Merida vacker, men hon är också spännande och äventyrslysten, något som inte är så vanligt bland Disneys prinsessor. Merida är modig, inte rädd för att bli smutsig, men samtidigt har hon klänning och långt hår. Jag tycker att det blir en bra blandning och ett spännande äventyr. Fina illustrationer, en pärla bland årets barnlitteratur.

Om filmen: Boken är bioaktuell, och jag tycker att det är en bra filmatisering. Det typiska för Disney finns med: spänningen, äventyren, de klantiga och de smarta karaktärerna, kungariket och alla tjänare. Det är egentligen ingen unik historia, för det finns lite väl många likheter med Björnbröder och även vissa inslag från Hunger Games. Lite tråkigt, kan jag tycka, men det är en mysig film, liksom boken.

Första meningen (i boken): För länge sedan i de skotska högländerna fanns det ett kungadöme som hette DunBroch.
Antal sidor: 32
Förlag: Egmont, tack för recex!
Originaltitel: Brave

3 kommentarer:

 1. Jag är nyfiken på filmen. Mest för hennes hårfärgs skull.

  :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon har väldigt härligt hår! Däremot handlar det (tyvärr) inte så mycket om håret i varesig filmen eller boken...

   Radera
 2. Vad roligt att det finns en bok om Modig, det viste jag inte. Ska nog lägga vanarna över den boken ;)

  SvaraRadera