9 augusti 2012

Utrensning

Utrensning av Sofi Oksanen

En kväll 1992 knackar Zara på Aliides dörr på gården i västra Estland. Aliide lever med minnena från kriget och ungdomsförälskelsen som gifte sig med hennes syster. Ett förräderi från Aliides håll kapade familjebanden då Sovjet ockuperade Estland, och historierna lever kvar.
Zara är en flicka som fastnat i en traffickinghärva, men som lyckats fly. Hon hamnar hos Aliide, vilket, ska det visa sig, inte är något slump.

Sofi Oksanen har tilldelats Nordiska rådets litteraturpris 2010 för sin tredje roman, vilken gått hem hos de flesta kritiker. På grund av detta var mina förväntningar höga. Efter att ha läst denna spännande, hemska, fina bok kan jag säga att det mesta av förhoppningarna bekräftats. Sofi Oksanen är påläst om mycket, bland annat andra världskriget, kommunister och trafficking. Ett gäng med ämnen som inte är särskilt lätta att beskriva, men författaren lyckas bra. Läsaren får följa Aliide både 1992 och under hennes ungdomsår, från senare delen av 1930-talet fram till den dag då Zara knackar på dörren. Vad Zara gjort och kommer att göra är något vi också får följa, och detta gör att spänningen hålls vid liv. Jag är något konfunderad över slutet, men annars kan jag rekommendera denna bok!

Första meningen: Måste försöka skriva några ord för att hålla humöret uppe och inte förlora förståndet.
Antal sidor: 357
Förlag: Albert Bonnier, Bonnier Pocket, tack för recex!
Utgivningsår: 2009
Originaltitel: Puhdistus, 2008

Denna bok tillhör temaläsning: "Nordisk litteratur" inför Bokmässan 2012

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar