17 augusti 2012

Gästrecensent: Matchad

Idag gästrecenserar Miss Livre!

Matchad av Ally Condie
Det är framtid. Världen är annorlunda. Samfundet är de som styr allt, vem du ska älska, var du ska arbeta, när du ska dö. Cassia har nyss fyllt sjutton och ska på sin matchningsbankett. Då får hon veta vem som hon blivit matchad med, alltså en kille som matchar hennes personlighet och som hon småningom ska älska och bli förlovad med. Hon har aldrig varit vackrare och för förmodligen den första gången någonsin har hon fått välja vad hon vill ha på sig själv, något som samfundet annars gör. Hennes match blir Xander, en vän hon haft sedan hon var liten. Det blir en förvåning eftersom man oftast inte matchas med någon som bor i samma provins som en själv, men Cassia är nöjd och Xander med. Hon ser genast Xander med nya ögon.
Fast hon redan vet i princip allt om honom har hon fått ett chip med bakgrundsinformation, precis som alla andra matchade. Men när hon ska titta på det, blir hon förvirrad. Xanders ansikte dyker inte upp på skärmen, det gör Ky. Som hon också känt väldigt länge, ända sedan han flyttade till hennes provins från den tuffa yttre provinsen. Hon stänger genast av och vet inte vad hon ska göra. Men hon blir lugnare när en funktionär, de som håller ordning ungefär, berättar för henne att det skett ett fel och att hon aldrig skulle kunna bli matchad med Ky. Han är en avvikelse, alltså kan han inte bli matchad utan får leva ensam. Men innerst inne är hon ändå förvirrad över att samfundet har begått ett misstag, något de aldrig gör.

Trots att hon ändå var matchad med Xander kan hon inte få bort bilden av Ky i huvudet. Hon har blivit förälskad i honom. Det leder till problem och allt visar sig inte vara som man tror i samfundet.
Kommentarer: Det var en riktigt bra bok. I början påminde den mig lite, lite om hungerspelen. Förmodligen pga att matchningsbanketten fick mig att tänka på när spelarna till hungerspelen valdes ut, trots att de egentligen inte är lika alls. Men när jag läst lite mer och kommit in bättre i boken tänkte jag inte alls på hungerspelen. Jag tyckte om beskrivningarna i boken som var väldigt vackra och gav boken mer liv. Cassia gillade jag som person, hennes nyfikenhet och förmåga att undra över saker. Att hon inte bara trodde på samfundet hela tiden och på att allt de gjorde var rätt.
Boken fick mig faktiskt att inse hur lyckliga vi är och hur stor frihet vi har. Vi får göra nästan vad vi vill och skapa vad vi vill, och äta vad vi vill, såklart! I boken fick man inte göra sådana saker. Det fanns tex hundra dikter och tavlor bevarade, och ingen fick göra fler.
Det jag var lite besviken på var slutet. Det kändes som attt man ville få veta mer och jag tycker att den skulle ha varit lite längre. Fast efter att jag läst ut den läste jag att det skulle bli en triologi, så nu kan jag acceptera slutet lite mer. Jag ser fram emot de kommande böckerna.
Men boken var jättebra, hade intressanta personer, fina beskrivningar och en riktigt bra story. Jag rekommenderar den verkligen!
Första meningen: Vilken väg ska jag ta i natten nu när jag lärt mig flyga?
Antal sidor: 349
Förlag: Rabén&Sjögren
Utgivningsår: 2012
Originaltitel: Matched. Översättning av Katarina Falk

Vill du också gästblogga? Klicka då här

1 kommentar:

  1. Jag väntar just nu på tredje delen av den här serien. Jag gillar på något sätt beskrivningen av det framtida samhället även om jag hoppas att det aldrig någonsin blir så.

    SvaraRadera