2 juli 2012

Citat för bokmalar

Från Paul Desalmands "Mitt liv som bok" finns mycket härligt att hämta för en bokälskare. Här kommer några utdragna citat.

Sida 43:
”När natten kommer börjar bokhyllor, som är tysta på dagtid, sorla av tusen samtal som upphör först i gryningen. Ofta skvallrar vi, men emellanåt lyfter samtalet, som de säger på teve. Ibland har vi ett särskilt tema. (…) vi började ifrågasätta talesättet som säger att det talade ordet flyger sin kos, medan det skrivna består. Vi talade om de otaliga böcker som har förstörts för all framtid medan den muntliga berättelsen har bevarats i århundradena.”
Sida 112:
”Han blir förvånad över frågan som han ofta får: Läser du? För honom är den helt meningslös. (…) Det har varit så självklart för honom att frågan om han läser för honom är lika befängd som frågan: Andas du? Äter du?”

Sida 113:
”Läsning liknar kärlek. Du är trög, läser sida upp och sida ner, intresserat men utan att verkligen vara intresserad, egentligen har du tråkigt, du är inte deppig, allt känns bara lite trist och grått, monotont, en bagatell, och så hamnar du på en sida som utlöser en elektrisk stöt, det är den litterära versionen av kärlek vid första ögonkastet (…) Såväl läsningen som kärleken är den sten som slipar själen.”

2 kommentarer:

  1. Jätte fina utdrag!! (:

    SvaraRadera
  2. Så vakre sitater om bøker å lesing:) Likte spesielt den side 112:)

    SvaraRadera