19 maj 2012

Elin under havet

Elin under havet av Sofia Malmberg

När Elin söker efter en kampsportsklubb i staden får hon kontakt med tränaren André. Han erbjuder henne att komma och titta på lokalerna på hans träningscenter, och ser genast vad hon behöver. Han ser henne verkligen, till skillnad från mamma och de flesta i skolan. När Elin kommer för att testa hans speciella träningsform har han dock helt andra avsikter.
Detta är en hemsk bok om barn som via nätet får kontakt med äldre män som sedan utsätter dem för sexuella handlingar. Elin är i elvaårsåldern och när inte hennes mamma ser henne tillräckligt mycket faller hon lätt för Andrés lockelser och smicker. Med tanke på relationen till mamman vågar hon inte berätta vad hon blivit utsatt för, så istället gömmer hon det inom sig och flyr till en fantasivärld under havet.


Detta är en grafisk roman med många målande bilder och lite text. Som man brukar säga: en bild säger mer än tusen ord, och här finns många bilder. Läsaren får själv tolka många känslor, men bilderna illustrerar detta på ett mycket bra sätt, och det är lätt att hänga med. Boken vänder sig till elvaåringar och uppåt, och jag anser att flickor och pojkar i denna ålder borde läsa den för att få veta mer om sådant som annars bara surrar över deras huvuden i de vuxnas prat. För att få stopp på människor som tror att de kan utnyttja barn hur som helst måste vi informera barn om risker med internetanvändning och nya, okända kontakter. Jag hoppas att denna bok kommer att spridas, och att den kan vara ett underlag för diskussion.


En riktigt bra bok, bra jobbat, Sofia Malmberg!


Första meningen: Träning i Julieborg?
Antal sidor: 126
Förlag: Rabén & Sjögren, tack för recex!
Utgivningsår: 2012

2 kommentarer:

  1. Fin blogg! Om du tycker om att läsa får du jättegärna titta in på min blogg där jag lägger upp egna texter :)

    SvaraRadera
  2. fantastisk bra bok

    SvaraRadera