12 april 2012

Nattens cirkus

Nattens cirkus av Erin Morgenstern

Det ligger ett magiskt skimmer över cirkusen som en dag bara står på ängen. Att den dessutom "öppnar vid mörkrets inbrott, stänger i gryningen", gör den ännu mer beryktad och spännande. Vad som egentligen försiggår på cirkusen är inget besökarna märker något av, och att illusionisten gör sina övernaturliga konster på riktigt, är inget de vet. Samtidigt pågår ett spel som bara har en enda utväg, och utan spelet skulle cirkusen inte klara av att stå kvar.

Ett skimrande, elegant språk och en förundrande, verklighetstrogen, men ändå övernaturlig, handling gör Nattens cirkus till en enastående debut för Erin Morgenstern! Cirkusromaner har alltid något magiskt över sig, och att denna bok dessutom innehåller övernaturliga inslag gör att den blir ännu mer spännande och lockande. Jag sveptes lätt med i de förtrollande beskrivningarna av såväl människor som handlingar, och det var svårt att sluta läsa. Den sträcker sig till en bred lässkara, den handlar om de unga tvillingarna Poppet och Widget, som föds samma natt som cirkusen öppnar, men fokuset ligger på Celia och Marco, cirkusens några äldre grundare, och läromästarna som kan ha flera hundra år bakom sig. Dessutom åldras ingen inom cirkusens grindar. Nattens cirkus är en mycket bra bok, och även om handlingen är lite seg, när jag tänker efter, så var det inget jag la märke till när jag förundrat vände blad efter blad. Det eleganta språket smittar av sig, och jag undrar om inte även jag har blivit lite mer elegant.

Första meningen: Cirkusen anländer utan förvarning.
Antal sidor: 421
Originaltitel: The Nights Circus
Utgivningsår: 2012
Förlag: Norstedts, tack för recex!
Betyg: 9/10

1 kommentar:

  1. Jag älskade också The Night Circus när jag läste den. Toppbetyg från mig med och ett extra plus för språket. Kul att de lyckats med översättningen också.

    SvaraRadera