14 april 2012

Hungerspelen


Första utgåvan av
första boken på svenska
Lagom till biopremiären av The Hungergames bestämde jag mig för att läsa första boken. Efter att ha hört väldigt mycket väldigt bra om serien, kanske det inte var så konstigt att jag hade skyhöga förväntningar på första delen. Trots detta kan jag ändå säga att jag inte blev besviken!

Kort om handlingen: Varje år lottas två ungdomar från alla Panems 12 distrikt ut att vara med i Hungerspelen, ett spel där endast en person står överlevande som segrare. När Katniss lillasyster Prim väljs från distrikt 12 går Katniss genast in istället för henne, och tillsammans med Peeta beger de sig mot huvudstaden. Troligtvis kommer de aldrig att återvända levande till sina hem igen.

Jag tycker egentligen att det är lite skrämmande att så många ungdomar (och även vuxna) älskar en bok där så många människor mördas, och det påhejat av läsaren. Om man fastnar i läsningen är det väldigt lätt hänt att man önskar att fler ska dö, så att man får veta vem som vinner spelen. Är inte det ganska hemskt? Å andra sidan är det väldigt skickligt gjort av författaren, Suzanne Collins, att binda läsarna till sig och få dem att tänka så mordiskt (jo, man kan nästan säga så). Att kunna skriva så att läsaren fastnar och lever med boken är något alla författare strävar efter, och Collins har lyckats!

Bokreafynd:
Hungerspel för 55 kronor!

Samtidigt som detta är en succé världen över, så finns det tyvärr många självklara saker. Har man läst ett antal ungdomsböcker (amerikanska/engelska som svenska), så är det ganska lätt att förstå hur det ska sluta. Det är lite tråkigt, eller är det bara jag som har läst för många böcker? Ibland glömde jag dock bort det, för jag måste erkänna att jag satt ganska klistrad vid boken!

Hungerspelen innehåller dock det mesta: spänning, äventyr, övernaturliga ting som är skrämmande likt verkligheten, framtidsvisioner, samhällskritik, romantik, vänskap och frågor om vem man är och vem man egentligen kan lita på.

Nu vill jag ha era åsikter. Vad tycker ni om boken? Vad var bäst, boken eller filmen? (Tänk gärna på att jag inte läst andra eller tredje boken...)

Om första boken
Första meningen: När jag vaknar är det kallt på sängens andra sida.
Antal sidor: 304
Förlag: Bonnier Carlsen
Originaltitel: The Hungergames
Utgivningsår: 2008
Uppföljare: Fatta eld och Revolt
Betyg: 9/10, och upp på listan över mina favoriter!

1 kommentar:

  1. Jag älskade boken och jag tänkte att den här boken skulle vara en sjukligt bra film! Någon månad efter att jag läste boken fick jag reda på att boken skulle bli film! *överlycklig människa* Det är såklart att det är hemskt med hela deras samhälle och att nästan alla tycker att böckerna är bra, för det är dom VERKLIGEN! :D

    SvaraRadera