25 april 2012

3 x Elsa Beskow

För några dagar sedan plockade jag med mig några barnböcker från barnbokshyllan här hemma, och jag tänkte skriva lite om dem. Först ut är tre böcker av Elsa Beskow, författaren och illustratören som underhållit flera generationer!

Hatt-stugan kom ut första gången 1930, och boken på bilden trycktes 1995. På en ö bor tomtemor med sina tre små barn i en liten stuga som liknar en hatt. En dag ger sig tomtemor ut på sjön för att ta sig till fastlandet för att skaffa sig ull till att spinna nyatt garn till nya byxor. Hon lovar barnen kaka till kvällen om de sköter sig, och de vill göra något extra bra för att få en stor bit kaka. Det går dock inte riktigt som de tänkt sig...
Berättelsen om de tre barnen på ön står sig fortfarande, men vissa delar är såklart inte särskilt moderna nu för tiden. På ön finns inget H&M, och när det gäller rimmen som läsaren själv får komma på är det ibland lite svårt att komma på de något åldrade orden. Det är trots allt en riktig "klassiker", och väcker många fina barnminnen, både för mig och generationer bakom mig.

I ABC-resan får läsaren följa med Bo och Anna som ger sig ut på äventyr en dag. De cyklar till sjön där en fågel tar Annas docka, och sedan får de hjälp av olika djur med att hämta tillbaka dockan. För varje sida blandas fina illustrationer med rim och en ny bokstav presenteras. Även denna bok går på rim, som ibland är lite ålderdomliga. De är dock begripliga (för mig), och även ABC-resan ger fina barndomsminnen.


Landet Långhärifrån innehåller två berättelser. Den först om när hela staden brann ner, och hur det gick att bygga upp den igen. Den andra handlar om varför alla på slottet är så ledsna. Denna berättelse går även på rim. Det är väldigt enkla texter, men ändå ganska moderna, till skillnad från de två nämnda böckerna. Illustrationerna är som vanligt väldigt fina och mysiga!Det kanske är just illustrationerna som Elsa Beskow är känd för, men även berättelserna om Tant Grön, Tant Brun, Tant Gredelin, Farbror Blå, Petter och Lotta, Puttes äventyr i blåbärsskogen och Tomtebobarnen.

1 kommentar:

  1. Åh, jag gillar verkligen Elsa Beskow! Jag håller på och läser en sagosamling av henne nu, Kistan på herrgårdsvinden heter den.

    SvaraRadera