4 mars 2012

Pojkarna

Pojkarna av Jessica Schiefauer

Bella har fått en magisk planta. Den har frökapslar med en vätska som kan förvandla henne, Momo och Kim till pojkar. De testar det en natt, och återvänder på morgonen till tjejer igen. De blir ett med pojkarnas värld, en värld där man samlas med gänget i parken för att tittar på flickor, dricker öl och röker cigaretter.
Efter några nätter får Momo och Bella nog av pojklivet, men Kim är fast, särskilt då Tony tar med henne (honom) ut på spännande äventyr. I pojkkroppen kan hon vara en helt annan, och det är så mycket enklare.
Pojkarna fick Augustpriset 2011, där en del av motiveringen lyder: "med vass och avslöjande flickblick infiltreras Pojklandet". Jag gillade boken mycket i början. Det ligger ett magiskt skimmer över berättandet. Sedan tänkte jag efter lite, och insåg att karaktärerna är alldeles för stereotypa. Alla killar ser objektivt på tjejerna, och tjejerna gör knappt något motstånd när killarnas händer utforskar vad deras blickar vill göra. (SPOILERVARNING härifrån-->) När Kim fastnar för att leva som pojke kan man tänka sig att hon borde försöka ställa detta tillrätta, men istället faller hon handlöst för Tony och alla hans idéer. Det har inte mycket att göra med tjejer, men det finns inga feministiska inslag, vilket jag tycker är synd.

En bra bok, men jag tycker att den skulle innehållit mer jämställda karaktärer och förändringar hos Kim för att verkligen förtjäna Augustpriset.

Första meningen: Jag har en historia att berätta, men min historia är inte till för vem som helst.
Antal sidor: 187
Förlag: Bonnier Carlsen, tack för recex!
Betyg: 7/10

1 kommentar:

  1. Jag blev så himla arg när jag läste den här boken. Som du skriver att vad har hänt med 2000-talets feminism?!? Alla killar stjäl eller röker inte och alla tjejer är inte fega och vågar stå på sig. Det var så himla jobbigt att alla karaktärer var så stereotypa. Usch.

    SvaraRadera