14 mars 2012

När kan man kalla sig författare?

Jag har funderat på det här med begreppet "författare". Såhär står det om "författare" på wikipedia:

En författare/författarinna är en person som skriver romaner, noveller, artiklar, poesi etc. Med författare avses i första hand skribenter som skriver skönlitteratur (SAOB); skribenter av annan litteratur är till exempel skriftställare, journalister, informatörer.

Vad skulle ni svara på följande frågor?
En, två, fem eller tjugotvå. Hur många böcker måste man ha gett ut för att få kalla sig författare? Eller handlar det om något annat än att skriva böcker?
Kan man kalla sig författare när man skrivit en bok, eller måste den ha publicerats och tryckts? När det gäller publicering, är det skillnad att göra det på exempelvis Vulkan eller Solentro (hemsidor där man kan lägga upp och publicera sin egen bok) eller på något av de "vanliga" bokförlagen?

Vad säger ni?

7 kommentarer:

 1. Svår fråga det där. Personligen anser jag att författare är personer som har skrivit en publicerad bok. Har själv flera opublicerade manus på datorn och jag kallar mig själv inte för författare. Möjligen skribent eller aspirerande författare.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker inte man behöver ha fått boken publicerad för att kalla sig författare, det räcker att man har skrivit en.

  SvaraRadera
 3. Svår fråga tycke jag, och något som jag själv brukar fundera på. Jag tycker att man ska vara publicerad för att räknas som författare. Men det verkar som att man är mer "riktig författare" om man publiceras på de etablerade förlagen än om man publicerar sälv. Och jag som funderar på det sistnämnda....

  SvaraRadera
 4. Vilken svår fråga, definitivt något värt att tänka på. Svaret blir väldigt subjektivt i det här fallet, men jag skulle inte säga att jag definierar mig själv som författare fastän jag publicerat en bok på Solentro. Som Boktycke-Anna förklarar det i sitt svar, på ungefär samma vis resonerar jag. Att erkännas sitt verk, ha den utgiven och i händerna hos människor som inte endast är ens nära och kära - det är kanske en vidareförklaring på vad jag ser som författare?

  SvaraRadera
 5. Man ska nog ha fått minst en bok publicerad för att kalla sig själv för författare.

  SvaraRadera
 6. Knivigt. I folkmun är en författare en publicerad skribent. I själva verket bör en författare vara någon som författat någonting, för jag menar, idag kan man självpublicera, man behöver inte ett förlag. Alltså är man författare när man har skrivit en bok, oavsett när den blir tryckt, det är liksom upp till författaren att hitta ett förlag eller ge ut själv. Så tänker i vart fall jag :)

  SvaraRadera
 7. Intressant reflektion! Jag tycker det beror på. En yrkesförfattare är någon som publicerat en bok/böcker och livnär sig på sitt skrivande. Men en författare tycker jag nog är någon som skrivit en bok. Publicerad eller inte tycker jag inte spelar någon roll.

  Svar: Haha, vad mystiskt! De som börjar följa oss kanske alltid leds från en någon av våra bloggar till den andras på något konstigt sätt :D

  SvaraRadera