8 mars 2012

Bloggstafett: Kvinnor i fokus

Enligt O har anordnat en bloggstaffet för att uppmärksamma Internationella kvinnodagen, som äger rum idag. Här är mitt bidrag till stafetten som handlar om att "lyfta fram en eller flera kvinnor som haft betydelse för dig. Verkliga, fiktiva, levande, döda, någon känd eller någon du känner. Det viktigaste är att lyfta fram kvinnor som gjort skillnad för en eller många människor", som Linda skriver på sin blogg. Här kommer mitt inlägg:

Bibeln kan ses som en ganska mansdominerad bok, men det finns kvinnor där som gjorde stora saker som förändrat och inspirerat, och gör det än idag. Jag skulle kunna skriva en hel bok om detta, men jag väljer att skriva om en kvinna vars handlande var lika aktuellt då som nu, oavsett om man tror att Jesus är Messias eller inte.

Kvinnan jag talar om heter Maria, men är inte Jesus mamma, utan den Maria som är känd för att vara en av systrarna ”Marta och Maria”. Det står att läsa om henne ett antal gånger i Nya Testamentet i Bibeln, men från Lukasevangeliet hämtar jag det här:

Medan de var på väg gick han (Jesus) in i en by, och en kvinna som hette Marta bjöd honom hem till sig. Hon hade en syster vid namn Maria, som satte sig vid Herrens fötter och lyssnade till hans ord. Men Marta tänkte på allt hon hade att ordna med. Hon kom och ställde sig framför Jesus och sade: ”Herre, bryr du dig inte om att min syster låter mig ensam ordna med allt? Säg åt henne att hjälpa till.” Herren svarade henne: ”Marta, Marta, du gör dig bekymmer och oroar det för så mycket, fast bara en sak behövs. Maria har valt det som är bäst och det skall inte tas ifrån henne. (Lukasevangeliet 10:38-42, Bibel2000)

Ur ett kristet perspektiv handlar denna text om att ta tid för sin personliga relation till Jesus, istället för att lägga så mycket tid på vad man ska äta, ha på sig eller göra. Jesus tog det lugnt, satt ner för att prata med Maria och undervisa för henne, och som Jesusföljare är det något man borde ta efter.
Vill man se detta ur ett mer ”världsligt” perspektiv handlar det egentligen om samma sak. Att vi borde ta en paus ibland, ägna oss åt våra medmänniskor, samtala med en nära vän eller bara ta det lugnt. Det tror jag är otroligt viktigt, oavsett vilka vi är eller på vad vi tror.                                                                                                                                                             _______
Inlägget är en del av en bloggstafett för att uppmärksamma Internationella Kvinnodagen där följande bloggare deltar:

enligt O, Marias stickning och läsning , Böcker x 3, Hanneles Bokparadis , Nina Ruthström, Sofies Bokblogg , Mind the Book, I mitt sinne, Andra intryck, Ord och inga visor, Boktjuven, Mimmimariesböcker, What you readin?, Pantalaimone, Matildas Läshörna, Peter Andersson, *malins bokblogg*, A room of my own, Madeleines bokhörna, thecuriouscaseofthebooks, Erica - en dröm i rosa, Tvärtemot, ...och dagarna går, Fix Me Up, TinaO , Calle Brunell, Bokodyssé, Med näsan i en bok, alice bröms, Beroende av böcker, Den var bra, Olika sidor, Dantes Bibliotek, Lyrans Noblesser, Livet mellan två evigheter, Den läsande kaninen, Breakfast Bookclub, Lottens bokblogg, Kill your darlings, Sandra Gustafsson, Desirée Fredlund, ...and then there was Beatrix, Lingonhjärta, Gunillas Blogg, Stänk och flikar, Fiktiviteter, Bokmilaskogen, Saris blogg, Böcker emellan

7 kommentarer:

 1. jo, Jesus var vår första feminist..

  SvaraRadera
 2. Jag har alltid tyckt att det är en fin historia.

  SvaraRadera
 3. Intressant val! För att vara en så pass gammal skrift är Bibeln förvånansvärt feministisk på sina ställen.

  SvaraRadera
 4. Det finns mycket intressant i bibeln, inte minst kvinnorna

  SvaraRadera