13 februari 2012

Oksa Pollock- Det sista hoppet

Oksa Pollock- Det sista hoppet av Anne Plichota och Cendrine Wolf

Oksa Pollock flyttar med sin och kompisen Gus familj från Paris till London, och allt förändras. Efter att ha upptäckt ett stjärnformat blåmärke runt naveln avslöjar familjen en stor hemlighet: De har flytt från landet Edefia, ett land i en annan verklighet. De är Utjagade, och deras enda hopp är Oksa.

Författarna har i Frankrike gett ut boken på eget förlag, efter att ingen annan tyckte den var värd att satsa på. Som de får ångra sig nu! Boken om Oksa blev snabbt en succé och har såtls till ett tjugotal länder.
Denna bok är rekommenderad till åldersgruppen 9-12, och jag tror att dessa ungdomar kan komma att tycka om den riktigt mycket! Anne och Cendrine har en väldigt stor fantasi och väver in mängder med berättelser om landet Edefia och alla de krafter som Härskarinnorna äger. De lyckas skickligt med beskrivningarna, och det är inte särskilt svårt att hålla ifrån besvärjelser, personer, varelser och händelser. Oksa kan dock bli lite övermänsklig, för hon lär sig direkt allt hon, som det sista hoppet, måste kunna. Språket kan ibland vara lite svårt för en nioåring, och jag hoppas inte att den tänkta målgruppen tycker att den kan bli lika barnslig vissa delar, som jag tycker. En bra bok, men jag tror inte att jag läser fortsättningen Oksa Pollock- De vilsnas skog som kommer i juni
Första meningen: Ett gossebarn skulle ha uteslutit varje möjlighet.
Antal sidor: 543
Förlag: Rabén och Sjögren (tack för recensionsexemplaret!)
Originaltitel: Oksa Pollock- L´Inespérée, översättning av Lena Fries-Gedin
Betyg: 6/10

2 kommentarer:

  1. Så boken fungerar bra för.. kanske 16-åringar som jag, tycker du? :)

    SvaraRadera
  2. Jag läste boken men blev inte så överförtjust. Hade väntat mig å mycket när den jämfördes med Harry Potter. Jag måste sluta ha så höga förväntningar tror jag.

    Svar: Haha, jo det är nog ganska så lätt att skriva det där brevet. Men det roliga tycker jag var att få det. jag älskar brev, så det var mest kul att få ett :D

    SvaraRadera