22 december 2011

Kalle som lucia

Kalle som lucia av Annette Skåhlberg och Katarina Dahlquist

Kalle vill vara magisk och strålande vacker, Kalle vill bli klassens lucia. Han röstas fram att gå först i tåget, men rektorn gillar inte att en kille ska vara lucia, så hon bestämmer att så får det inte vara! Kalle däremot vill ju verkligen vara lucia, så han gör upp en plan...

(Spoilervarning! Fast å andra sidan är det en barnbok...) Spännande bok! Då menar jag inte kommer-han-få-som-han-vill-storyn, utan det faktum att Kalle är kille som går omkring i prickig klänning, vill bli lucia, har föräldrar som också vill det, har klasskomipsar som vill det och att alla pappor verkar ha längtat efter att få bli lucior i hela sitt liv. Allt det där har väl en viktig del i genusdebatten, men när allt samlas i en enda bok blir det lite överdrivet. Den enda som är skeptisk till en manlig lucia är rektorn, men visst skulle fler säga ifrån om det hände på riktigt! För att lägga till fler icke traditionella roller så är det pappan som bakar julgodis och mamman som jobbar, som lokförare.
Det är en tänkvärd bok med budskap om att strida för det man vill och stå för det. Mysiga bilder är det också.

Första meningen: Långt in bland stadens alla byggnader finns några hus i trä.
Antal sidor: 31, varannan bild
Förlag: Sagolikt Bokförlag
Betyg: 7/10

1 kommentar:

  1. Noterar att detta är en bokförlag jag inte hört talas om innan... Bra att veta! Jag passar på att önska dig en underbar jul!

    SvaraRadera