26 november 2011

Julläsning för de yngre

Snart är det jul! Därför tänkte jag tipsa om böcker som handlar om eller utspelar sig under julen. Det blir ett inlägg för de äldre, och ett för de yngre. Eftersom jag skriver barnbok just nu börjar jag med barnböckerna.
Förra året tipsade jag om barnböcker i det här inlägget, så där finns ännu fler tips. Här kommer några fler:

Sunes jul av Sören Olsson och Anders Jacobsson
Denna bok var grunden till SVT:s julkalender 1991. I väntan på julen spelar Sune åsnebakdel i ett julspel, bakar knäck och stjäl en julgran. Gör man det tillsammans med pappa Rudolf blir allt mycket konstigare.

Sunes jul åker upp på min lista över julböcker jag ska läsa i år!Sagan om mössens julafton av Alf PrøysenVem känner inte igen den supersöta berättelsen om mössens julafton? Minns ni inledningen på sången? Hejsan hoppsan fallerallera, när julen kommer ska varenda unge vara gla'! Det gäller att hålla utkik efter katten om nyfikenheten tar över och man trots alla varningar ändå vill smyga upp i huset och titta på granen...
Kalle som lucia av Anette Skåhlberg
"Kalle vill också vara magisk och strålande vacker. Han vill skrida fram med ljus i håret som lucia. Läsa sin alldeles egen skrivna dikt. Därför blir han så glad när han blir framröstad av kompisarna i förskoleklassen. Och ledsen när läraren och rektorn säger ifrån. De säger att det är tradition att det alltid är en flicka som är lucia. Men Kalle vill inte vara någon stjärngosse med strut! I smyg gör han sig en plan..."
Utöver dessa böcker finns såklart en massa härliga av Astrid Lindgren. Till exempel om Kajsa Kavat, Jul i Bullerbyn och Pippi firar jul. Vilka julböcker minns du från när du var barn?

Håll utkik efter fler julläsningstips!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar