29 juli 2011

Om du tröttnat på sommaren som ännu inte har vågat sig fram...

Här kommer några tips på ny läsning framöver!
Text och bild hämtad från B Wahlströms hemsida:Varje kväll när sextonåriga London Lane går och lägger sig, suddas hennes minnen ut. Istället minns hon vad som kommer att hända i framtiden. Varje morgon när hon vaknar måste hon lita till den lapp där anteckningarna från gårdagen står. Helt hopplöst blir det när hon träffar världens snyggaste kille och inte har någon minnesbild alls av honom dagen därpå. Till råga på allt ser London ibland korta bildsekvenser flimra förbi av framtiden. Bilder av en begravning får henne ur balans. Vems död är det hon bevittnar. Sin egen? Eller nya pojkvännens? Varför finns han inte med i hennes framtid? London inser att hon är tvungen att gräva i det förflutna. Varför försvann hennes minne när hon var fem? Vad var det egentligen som hände då? "När jag vaknar finns du inte" av Cat Patrick kommer i september


Ingrid Olsson ger ut: "Jag vill bara att du gillar mig" på Rabén & Sjögren. Text och bild hämtad här
Ett klassrum i en gymnasieskola. Där är Andreas som tänker på killen i badhuset som närmade sig honom, såg honom rakt i ögonen - eller var det inbillning? Där är Sofie som bara vill bli lämnad ifred. Där är Pär som inte kan lämna Sofie ifred. Där är Hannes som pratar och pratar fast ingen orkar lyssna. Där är Katja med alla sina pins med plågade djur, som skäms för att hon skäms över sin stora rumpa. Där är Filip, som fyller arton i morgon och har panik - han har aldrig fått ligga. Och där är Joanna som undrar hur man gör för att kännas.
Alla vill bli omtyckta. Att någon ska gilla dem.


Kunde inte låta bli at se lite längre fram också, och hittade då dessa böcker, som kommer först i början av nästa år...

"Resten får du ta reda på själv" av Lauren Oliver, Bonnier Carlsen  (Handling och bild kommer härifrån)
Det är den 12 februari, fredagen före Alla Hjärtans Dag, och skolan firar "Cupid Day" med att eleverna skickar rosor till varandra. En toppendag för Sam och hennes kompisar - de är skolans fruktade innegäng och får flest rosor av alla. Dagen avslutas med en stor fest. Klockan 00:40 dör Sam. Hennes liv är slut, över, finito. Allt blir svart. Men så ringer väckarklockan och det är den 12 februari. Igen. Var allt en mardröm? Nej, tyvärr inte. Men vad är det då? Läs så får du veta!
OBS! Detta är inte en bok om änglar. Huvudpersonerna är synnerligen mänskliga. Det enda ovanliga är att Sam får 7 chanser på sig för att göra allt rätt och bra på sin dödsdag. Och det är sjukt spännande. Sam är inte så himla trevlig, men hon ger oss en del tips om vad som verkligen är viktigt i livet.
Resten får du ta reda på själv."Mitt klimatkatastrofala liv" av Saci Lloyd, handling och bild hämtad här. Bonnier Carlsen "Koldioxidkorten kom idag. De har små fyrkanter längs ena sidan som går från grönt till rött, och i takt med att man använder sin ranson så bleknar de bort en efter en tills man är nere på den sista röda, och sen är man alldeles ensam kvar, gråtandes i mörkret ..."
London, 2015: För att göra något åt koldioxidutsläppen och de drastiska klimatförändringarna tvingar regeringen alla att börja ransonera den energi de förbrukar. Så inte nog med att Laura Brown måste tänka efter ordentligt innan hon tar en dusch, laddar sin mobil eller repar med sitt punkband - resten av medlemmarna i hennes familj verkar ha flippat ur totalt.
Lauras storasyrra drar nämligen till Ibiza och gör av med hela familjens klimatpoäng för en månad och hennes pappa byter bort bilen mot en skottkärra verktyg och en gris. Och som om det inte vore nog försöker hennes mamma komma i kontakt med sin inre varg.
Samtidigt som oväder härjar i Europa och en översvämning hotar London försöker Laura hålla sig flytande genom att föra dagbok över sin skruvade tillvaro.
Välkommen till hennes klimatkatastrofala liv.Dessutom ger Gilla böcker ut Åsa Anderberg Strollos nya bok "Hoppas", som jag skrivit om här


Någon bok du är sugen på?

2 kommentarer:

  1. När jag vaknar finns du inte och Mitt klimatkatastrofala liv verkar båda jättebra! Tack för tipsen! :D

    SvaraRadera
  2. Jag är hemskt sugen på dom tre första :)

    SvaraRadera