15 juli 2011

Den hemliga historien

Den hemliga historien av Donna Tartt
Eleverna som studerar grekiska för Julian på Hampden College är fem stycken. Därför uppstår en undrande stämning när den introverta gruppen utökas med en elev som precis anlänt till college. Richard Papen är han, och blir vår berättare genom historien som till varje pris måste hållas hemlig. För eleverna i grekiskagruppen testar på det allra mesta; alkohol, droger, ritualer och fattar beslut som får ödesdigra konsekvenser.

Alkohol och droger har en central roll i denna bok, vilket blir ganska tråkigt i längden. Förövrigt är detta en ganska fascinerande historia på 700 sidor, med tidvis långa beskrivningar som för fram historien, och få kapitel som avslutas så att det är omöjligt att inte fortsätta läsa. Dock hade det räckt med en fjärdedel av alla scener då kompisarna dricker och drogar, det blir ganska störande till slut.
Läs den, den är häftig, och har översatts till 23 språk, och trots att den kom första gången för nästan 20 år sedan, så känns den lika aktuell idag!

Första meningen: "Snön uppe i bergen smälte och Bunny hade varit död i flera veckor innan vi började inse vilken allvarlig situation vi befann oss i."
Antal sidor: 702
Förlag: Bonnier Alba och Bonnier Pocket
Betyg: 7/10

1 kommentar:

  1. Jag gillade den mycket den första gången jag läste den men ett antal år senare när jag läste om den tyckte jag inte alls att den var bra...jag vet inte vad som hänt... Donna Tartt har väl bara skrivit denna och Den lilla vännen. Jag tror jag ska läsa om den också och se ifall jag inte gillar den längre heller...
    www.lasaochlyssna.wordpress.com

    SvaraRadera