16 juni 2011

Intervju med Åsa Anderberg Strollo

Åsa anderberg Strollo är nu mitt uppe i slutredigeringen av sin tredje bok, Hoppas, som ges ut av Gilla böcker 5 september i år. Hon har tidigare skrivit Bryta om (2007) och Blod (2009), båda på Alfabeta förlag.
Åsa är född 1973 utanför Lund, men bor numera i Stockholm med man och barn. Hennes första bok, Bryta om blev nominerad till Augustpriset, Slangbellan och Stora Läsarpriset 2007, och vann det sistnämnda. Förutom att skriva är hon också dramatiker och skriver manus på STRIX, bland annat.
 Läs mer på hennes hemsida
Vad handlar Hoppas om?
Hoppas handlar om Jonna som alltid hoppas för mycket, om Alex och Elina som slutat hoppas för länge sedan och om den sista utvägen. Det är en mörk skildring om samhällets baksidor, av hemlösa tonårstjejer och nyfattigdom och samtidigt ett hisnande äventyr fullt av ljusglimtar. Tematiskt är boken lite som en fortsättning på Bryta om, min debutroman som kom 2007.

Hur fick du inspiration till boken?
Startskottet till boken fick jag av att läsa Rädda Barnens rapport om unga i hemlöshet, Tillfälligt Uppbrott av Yvonne Sjöblom 2009. Sen har jag intervjuat unga som rymt hemifrån och arbetat tätt med några socionomer på Stadsmissionen, Unga Station. De har läst, granskat och kommit med synpunkter för att få boken så nära verkligheten som möjligt. Men alla karaktärer, händelser, tankar och känslor har jag framförallt hämtat inifrån, från min fantasi.
Har du några tips till skrivsugna?
Jag vill uppmuntra alla skrivsugna människor att gå en skrivarkurs. Men inte för att lyssna på läraren i första hand (knep och råd kring hantverket är bra, men inte det viktigaste) utan för att skaffa sig ett nätverk av vänner som också älskar att skriva. Dessa vänner bör man hålla hårt i, byta texter med, uppmuntra till ärlighet och vårda, de är ovärderliga för ens utveckling som skribent.
Hur länge har du skrivit?
Jag har skrivit så länge jag minns, det har varit min ventil, självterapi, mitt sätt att reflektera och leva. Som yrke började det när jag var sexton och fick betalt för några första noveller. Jag gör det på heltid nu - böcker, teaterföreställningar, krönikor, noveller - och det är fortfarande något av det roligaste jag vet.

Vad gillar du att läsa?
Personligen gillar jag nutidslitteratur med mycket handling, jag är en rastlös läsare som jämt har många böcker på gång samtidigt. Jag gillar skräck och psykologisk thriller, välskrivna reportage t ex i tidningen Filter och udda, lite sköra bokkaraktärer som kan ge mig nya perspektiv på världen.
Bilderna är hämtade här

3 kommentarer:

 1. Förlåt Sofie, men du vet att jag inte kan gå härifrån utan att påpeka det, i rubriken står det Åsa Andersson Strollo och i texten Åsa Anderberg Strollo :P Förlåt om jag är jobbig men jag måste :)

  SvaraRadera
 2. Hur får författaren Åsa Andersson Strollo sina inspiration till sina böcker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Kul att du hittade det här inlägget! Frågan är det nog bättre du ställer till Åsa istället. :)

   Radera