12 mars 2011

Från Smålands skogar till bokrelease på Södermalm

Krönika
Från Smålands djupa skogar har jag helt plötsligt hamnat på bokreleaseparty på Södermalm i Stockholm och minglar runt med författare och bokförlagsfolk som, trots att de är faktiskt är kända, är precis som "vanliga" människor. Bästa fredagskvällen på länge, och jag är fortfarande helt fascinerad!

Jag har alltid tyckt att det här med författare är spännande. De har lyckats med något jag gärna skulle vilja lyckas med; att skriva en bok och få den publicerad. Det hela började med en blogg, och 150 a4papper i en hög som var utlästa efter några timmar, fortsatte med en kommentar som hamnade på en bok, och sedan var jag på bokrelease i Stockholm!

De första vi möter när vi kommer in genom dörren till Pet Sounds bar på Södermalm är debutantförfattaren Sara Ohlssons föräldrar Inger och Jörgen. De verkar väldigt stolta över sin dotter och berättar gärna om henne och hennes debutroman ”Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag” (försöker hon mynta en ny bortförklaring för skolksugna?). Det förvånar mig nästan att de är så ”vanliga”, och jag börjar inse att kändisar i den här branschen är precis som ”vanligt” folk, de trippar inte runt på skyhöga klackar och tittar ner på mig för att jag bor 40 mil från Stockholm, mitt ute i skogen och tycker det är lite halvcoolt att jag sett Alexander Bard (i långbyxor) på stan. Nej, de pratar faktiskt med mig!

En trappa ner möter jag en strålande glad Ada Wester, en av ägarna till det lilla bokförlaget Gilla böcker som startades för cirka ett år sedan, och har hunnit ge ut åtta böcker hittills. Hon börjar med att säga att det är väldigt kul att jag ville komma, och jag tänker att det är ju superdupermegafantastisktroligt att jag ens blev inbjuden!
”Nu ska vi se vart vi har Sara, jo, där borta står hon”, säger Ada och pekar mot en glad tjej i prickig klänning, som i dagarna släpper sin första roman. Ada presenterar mig som bokbloggaren Sofie som skrivit en av kommentarerna på baksidan av Saras bok. Sara ler med hela ansiktet och jag blir omfamnad i en stor härlig kram, full av kärlek och lycka över att hennes namn står på en bok, och att det dessutom är hon som skrivit den.
Nästa person Ada presenterar mig för är Jenny Jägerfeld, författare till ”Hål i huvudet” och augustprisvinnanren ”Här ligger jag och blöder”, som enligt mig är en av förra årets bästa ungdomsböcker, och där står hon och säger att hon nästan vet vem jag är för att hon har kollat in min blogg! Hon är ju typ en förebild för mig, och så står hon där och berömmer min blogg, ungefär. Det är då mina förutfattade meningar viker undan, och jag förstår att författare och bokförlagsfolk är helt ”vanliga” människor.

Helt plötsligt har jag en ”titel” och kan presentera mig som en av bloggarna som skrivit på baksidan av Sara Ohlssons debut ”Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag”, helt plötsligt blir jag presenterad för Åsa Anderberg Strollo (författare till ”Bryta om” och ”Blod”), Ingrid Nilsson (”Medan mamma sover”, ”Stenhjärta”, ”Betong fjäril betong”, ”Långt ifrån cool”, ”Ett litet hål i mörkret”, ”Känslan av att hoppa” och ”Komma över”), några fotografer, Moa och Anna från Gilla böcker, och en rad andra folk.
Helt plötsligt står jag och diskuterar bokskriverier med en författare som ger ut sin tredje roman i höst, och helt plötsligt har jag nästan lovat att jag ska skicka in mitt bokmanus till Gilla böcker, för att de är intresserade av vad jag skriver. Helt plötsligt minglar runt med en massa folk som har drinkar i händerna och snappar åt sig salta pinnar och oliver (ja, oliver!) från sidoborden. Och de är så snälla! Så mänskliga och trevliga och intresserade av mig, en enkel liten bondtös från Smålands skogar som inte gjort mycket för den här världen egentligen.

Hur gick det här till? tänker jag när jag någon timme senare lämnar Pet Sounds bar och Södermalm med en hög med böcker i famnen. Hur kommer det här sluta? undrar jag och blickar upp mot månen som finns även i Stockholm. Kan hända det var en glamorös kväll som är få förunnad, men vi är ändå ganska lika, vi ”vanliga” folk från landet, och författarna och bokförlagsfolket i Stockholm. Mänskliga och ”vanliga”, och åh, så trevliga!Tack till Gilla böcker och Sara Ohlsson, detta var häftigaste fredagskvällen på länge!
Recension av "Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag" kommer på recensionsdagen; 21/3

5 kommentarer:

 1. Jag är så himla glad att du kom och att du fick en härlig kväll, Sofie! Lycka till med bloggen och allt annat skrivande. Kram.

  SvaraRadera
 2. Guuud vad häftigt!


  Svar: Den har jag ju helt glömt bort, måste lägga den på minnet!

  SvaraRadera
 3. Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla! Gilla!

  SvaraRadera
 4. Gud va kul för dig och gud va avis jag bliir!! Åh, just nu har du upplevt i alla fall min dröm! :)

  SvaraRadera