9 januari 2011

Boktjuven

Boktjuven av Markus Zusak
Världen håller andan, döden är närmre än de allra flesta tror. Tyskland 1939, och ingen har något att säga till om.
Som nioåring kommer Liesel Meminger till Molching i München och Himmel Strasse. På tåget dit dör hennes bror, och när hon ska lämnas över till fosterföräldrarna vill hon inte släppa taget om sin mor. Snart lär hon sig ändå att leva med sina nya föräldrar, särskilt med pappa Hans som lär henne läsa och skriva. Från bokbål och bibliotek stjäl Liesel böcker och delar med sig av historierna till vänner, grannar och den gömda mannen i källaren.

När döden berättar en historia måste du lyssna.Jag har länge velat läsa denna bok, och jag blev inte besviken när jag väl öppnade boken. För bok- och språkälskare är detta en hyllning. Författaren beskrivs som ett litterärt fenomen, och det är sannerligen en spännande historia med blandning av lycka, sorg, ord och böcker, nya bekantskaper med människor och med en värld skör som en tråd. Men framför allt är det en historia med mycket död, för döden är vår berättare (och det är inte jättekonstigt för det).

Det är spännande att läsa om andra världskriget ur en tysks synvinkel. Ofta är det de utsatta som berättar, men Boktjuven visar tyskarnas sida. Och då menar jag inte de tyskar som helt hängav sig åt Hitlers idéer, utan de tyskar som, precis som väldigt många andra, undrade vad som var på gång.
Vill du ha en spännande historia som engagerar dig, dina tankar och dina känslor är detta absolut den bok du letat efter. Man fångas i berättelsen, i Liesels liv och människorna runt henne. Jag vill ha mer!

Första meningen: ”Först färgerna.”
Antal sidor: 582
Förlag: B. Wahlströms
Boken i en mening: En fantastisk bok om allt mellan liv och död som passar alla åldrar.
Av författaren: bland andra Jokern
Betyg: 9/10

5 kommentarer:

 1. Tycks som att jag måste läsa den snart.. har tvekat väldigt länge eftersom att boken verkar vara seg och lite för avancerad i språkväg för min smak.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med. En helt underbar bok! :D
  Snygg design förresten ;)

  SvaraRadera
 3. Svar: Haha, roligt! Jag ska faktiskt bli 178, om man litar på arv och annat sådant. Men just nu har jag fastnat i växten.. 1-2 cm på 1-2 år. Men jag växer ju ännu några år troligtvis ;)

  SvaraRadera
 4. SV: Va? oj, jag skickade de i tisdag och trodde att de redan har kommit fram "/

  SvaraRadera
 5. Sv: Vad bra, Varsågod :D

  SvaraRadera