19 december 2010

Inte som andra döttrar

Inte som andra döttrar av Deborah Spungen
Detta är berättelsen om Nancy Spungen. Hösten 1978 hittade hon knivhuggen till döds på sitt hotellrum i New York. Hon var bara 20 år, och hennes pojkvän, punkrockstjärnan Sid Vicious från Sex Pistols, åtalades för mordet. Sid Vicious blev frigiven mot borgen, men dör själv av en överdos några månader senare.
Detta är mamma Deborah Spungens historia om dottern som nästan hela livet visste att hon skulle dö tidigt. Läsaren får följa med i Nancys dramatiska liv, allt från den traumatiska födelsen, till tonåren, försök till självmord, heroinmissbruk och framförallt i jakten på någon som kan säga vad det är för fel på paret Spungen dotter, vad det är som gör att de får leva tjugo ångestfyllda år där den okontrollerbara, men intelligenta, Nancy måste stå i centrum. Följ Deborahs hopp om hjälp, följ med när läkarna säger att det är hennes, och maken Franks, fel. Följ med när läkarna döljer att Nancy förmodligen var schizofren, något föräldrarna får reda på först efter hennes död.

Detta är en väldigt gripande bok som är väldetaljerad så att det känns som om man känner familjen Spungen. Översättningen är inte den bästa, men annars är det väldigt spännande att läsa om hur pressen reagerade på vad som hände den ganska berömda Sid Vicious och hans flickvän Nancy. Handlingen stannar kvar, man lider med föräldrarna, tycker synd om Nancy, tycker att Nancy är en idiot, ökar kanske förståelsen till familjer med barn som inte är ”som alla andra”. Boken rekommenderas, den har det mesta.

Antal sidor: 437
Förlag: Prisma
Boken i en mening: Gripande biografi som ökar förståelsen för barn med problem, deras föräldrar och vad hur omgivningen reagerar när någon ung dör.
Betyg: 8/10

Boken finns även som film

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar