4 november 2010

Snart är jag borta


Snart är jag borta av Hanna Jedvik

I en jättetråkig stad, ungefär som alla andra svenska småstäder, bor Maja och Lina. De är väldigt bra kompisar, ganska lika, men ändå väldigt olika. Maja visar upp sitt pigga glada jag, trots att det egentligen är precis tvärt om, blir lätt kär och längtar till Göteborg. Lina visar och gör precis vad hon tycker och tänker, men orkar inte riktigt med sig själv.
De berättar allt för varandra, tills den natt då något händer Lina som hon lovar sig själv att inte berätta om för någon. Helt plötsligt blir det hon som försöker hålla skenet uppe, samtidigt som Maja längtar till framtiden, men riskerar att falla tillbaka i gamla ovanor. Detta förstör tjejernas gemenskap. Plötsligt vet de inte vad den andra gör eller vart hon är. Precis när de som bäst behöver varandra.

Hanna Jedviks debutbok är riktigt skrämmande, vilket jag tycker väldigt mycket om, även om det som skrämmer mig är så otäckt att jag bara till kasta boken i väggen av ilska. Samtidigt innehåller boken så mycket annat. Hur det är att vara tonåring i en liten stad där alla känner alla, om hemligheter, att försöka få den man gillar och att få andra att gilla en, att hitta rätt i livet, och framför allt att försöka gilla det liv man ska försöka hitta rätt i.
(Ett litet minus blir det till de ”vanliga” namnen i boken. Namn som Lina, Maja, Jossan, Calle, Sara, Marie och Sofia gör det lite tråkigt, och det finns risk för ihopblanding).
Du kastas direkt in i storyn, och får hänga med Lina och Maja vartannat kapitel. Riktigt bra skrivet och berättat. Vilken debutbok, alltså! Läsvärd, för att den är så hemsk, men har ändå något viktigt att säga. Jag hoppas att detta inte är sista ordet från författaren!
Mitt tips: Läs boken!

Första meningen: ”En sten har letat sig in genom hålet på knäet i jeansen.”
Sidor: 282
Förlag: Rabén&Sjögren, tack för recex!
Boken i en mening: Välskriven, skrämmande bok om något vi ofta blundar för, men som alla borde sätta sig in i mer för att förstå de drabbade, vilket författaren också visar.
Betyg: 9/10

1 kommentar:

  1. Sv: Men baka inte så goda kakor då :( haha :D Hur hade du det i värmen då? :)

    SvaraRadera