30 november 2010

Här ligger jag och blöder

Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld
Det hela börjar med att Maja sågar av sig tumspetsen. Efter det börjar folk tro att det är för att skada sig själv som hon slant med sticksågen på skulpturlektionen. Sedan kommer helgen då det är mammahelg, och Maja lämnar Stockholm. Men i Norrköping finns ingen mamma som möter henne, varken på stationen eller i huset. Istället träffar hon Justin på en fest hon snubblar in på, och sedan läser hon ett mejl det egentligen inte är meningen att hon ska se. Ett mejl som faktiskt förändrar synen på det mesta, väsentligaste, i Majas liv.

På ett humoristiskt sätt beskriver författaren Majas tragiska liv som gör att man både vill skratta och gråta. Det är så synd om Maja, men ändå gör hon det på något sätt roligt.

Språket är underbart "superverbalt" och välskrivet. Berättelsen är berättad med starka känslor, och detta måste vara en av årets bästa ungdomsböcker; LÄS DEN!

Jenny Jägerfelds andra bok vann Augustpriset 2010, med all rätta, enligt mig!

Författaren Lisa Bjärbo beskriver boken väldigt bra: "Så SJUKT rolig och vansinnigt sorglig på samma gång". Själv vet jag inte riktigt hur jag ska beskriva boken, den är bara bra! Läs den själv, så får du säkert en bättre bild än vad jag i mitt extatiska tillstånd kan få fram.
Första meningen: "Klockan var kvart i ett torsdagen den tolfte april, dagen före den internationellt inbillade olycksdagen, och jag hade just sågat av den yttersta toppen av min vänstertumme med en elektrisk sticksåg."
Antal sidor: 251
Förlag: Gilla böcker, tack för recex!
Boken i en mening: Jenny Jägerfeld gör det svåra i livet till något man faktiskt kan skratta åt, vilket läsaren gör, samtidigt som man gråter med Maja.
Andra böcker av författaren: Hål i huvudet
Betyg: 9,5/10
P.s. eftersom denna bok framkallade flera skratt kommer veckans citat hämtas från denna bok ett antal gånger :)

3 kommentarer:

  1. Har precis läst den och håller med om att den är underbar! :D

    SvaraRadera
  2. Har hört mycket om den, den verkar ju intressant:)

    SvaraRadera
  3. Låter bra! Ska skriva upp på min "vill-läsa-lista" :) (som blir allt längre..)

    SvaraRadera