8 oktober 2010

Uppvaknandet


Vampire Diaries: Uppvaknandet av L.J Smith

Elena har allt. Hon är snygg, populär, trevlig och omtyckt av de flesta. Dessutom har hon alltid en pojkvän vid sin sida. När den nya terminen kör igång kommer en ny kille till skolan, och eftersom att han är supersnygg vill Elena genast lägga vantarna på honom. Särskilt innan Caroline. Så hon dumpar pojkvännen Matt, och gör allt för att Stefan ska fångas av hennes förföriska jag. När det inte lyckas blir Elena förbluffad. Vem vill inte ha henne?
Stefan är dock inte den hon tror, han är nämligen vampyr, och när hans bror Damon kommer efter honom till staden sitter ingen längre säkert.

Kanske märker du att jag vinklat första delen av recensionen en del. Elena verkar faktiskt vara ganska… bitchig, om man får säga så. Hon gör slut med pojkvännen på två röda sekunder efter att hon sett Stefan första gången. Pojkvännen Matt verkar inte ens bli ledsen, och Elena är så känslokall att hon inte sörjer det ens en timme. Senare, när hon tillslut kommer närmre Stefan, meddelar hon genast att hon älskar honom. Kanske en dålig översättning, men det känns inte riktigt realistiskt.
Dessutom kan jag inte låta bli att jämföra denna vampyrbok med Twilight, och likheterna är tyvärr för många. Båda böckerna innehåller en mänsklig tjej och en vampyrkille som blir superkära, en nyinflyttad, ett triangeldrama med två vampyrer och en mänsklig tjej, om vem som ska få tjejen, mystik kring döda människor osv. Däremot skriver Stephenie Meyer om en väldigt jobbig process att bli vampyr, medan L.J Smith beskriver det i likhet med ett litet stick från en spruta. Smiths vampyrliv är svårare att förstå än Meyers, vilket förstör stämningen lite.

Jag ska inte bara ska klaga över den här boken, för det finns trots allt bra saker med den. Tillexempel var den väldigt snabbläst, och man fastnade lätt i den. Vissa stunder var det så spännande att till och med jag, som inte brukar bli rädd, blev skrämd av det jag läste. Hyfsat bra språk, och ett helt oemotståndligt slut, man måste läsa vidare!

Första meningen: Kära dagbok!
Sidor: 206
Boken i en mening: Trots lite för många likheter med Twilight-serien är den härligt och hemskt spänningskittlande på ett sätt om inte berörde mig i Twilight.
Uppföljare: Kampen, Vreden och Återkomsten
Betyg: 7/10
Förlag: Pocketförlaget, tack för recex!

2 kommentarer:

  1. Hmm, jag som tänkt läsa den där XD Men konstigt nog skrevs den här boken innan Twilight så jag tror det är Meyer som härmat D:

    SvaraRadera
  2. Har hört att TV-serien och bokserien är ganska olika varandra...TV-serien är iaf väldigt bra;)
    Du har förresten fått tillbaks en BeautifulBlogger-award från mej!
    http://addikoko.blogspot.com/2010/09/beautiful-blogger.html

    SvaraRadera