17 oktober 2010

Synvilla

Synvilla av Karina Berg Johansson

Det ska bli den sista resan, den sista helgen, den sista tiden någonsin. Inte bara med klassen, utan i hela Samuels liv. I fickan på den svara rocken ligger kniven som ska ta hans liv, och när klassen åker på klassresa, en vecka innan de ska sluta grundskolan, räknar han ner dagarna, timmarna och minuterna som är kvar av hans liv.
Med på resan till Gotland är också Ika, mamma till Emelie som Samuel tyckt om ganska länge. Ika ser ganska snabbt att Samuel inte är som de andra, och att han inte bryr sig om att vara med när de andra hittar på olika saker. Väljer han det själv, eller tycker ingen annan om honom?

Ett väldigt hemskt tema på en bok, skulle jag vilja säga. Självmord är en väldigt hemsk sak, som kanske ofta är svår att hindra någon ifrån. För vem är ”van” vid sådana saker? Dessutom är det inte många som talar om det.
Läsaren möter Samuels ilska blandad med sorg, över livet och över klasskamraterna. Trots att Samuel räknar ner så fortsätter de ”vanliga” problemen som de flesta har i livet. Bland annat vill han snacka med Emelie en sista gång, få henne att förstå vad han känner. Klassen utsätts för flera olika händelser som Samuel inte planerat in i sitt liv. Men han är fast besluten att ta sitt liv, även om det hindras många gånger.

Boken hade kunnat bli mer. Vissa bitar är lite för lång(tråkig)a, medan slutet, som är superspännande, kunde ha varit längre och betydligt mer väldetaljerate. Det är trots allt en hyfsat bra bok för att vara debutantbok för författaren. Dessutom beskriver författaren Samuels känslor väldigt bra.
Update: I efterhand uppskattar jag boken mer än vad jag gjorde när jag precis läst nu den.

Första meningen: ”Samuel låter fingret glida längs kniven, känner kylan.”
Sidor: 238
Förlag: Rabén&Sjögren, tack för recex!
Boken i en mening: Svårt ämne som Karina Berg Johansson lyckats skriva ner på ett hyfsat vis, men det hade kunnat bli mer!
Betyg: 6/10

4 kommentarer:

 1. Den här boken har jag velat läsa sen jag såg den i bokhandeln första gången! Skulle du rekommendera den? :)

  SvaraRadera
 2. Tänkte bara säga att vi också har nominerat dig till en beautiful blogger award!
  http://bloggen.barnensbokklubb.se/2010/10/19/vi-rodnar-av-lycka-bloggen-har-fatt-ett-pris/
  /Barnens Bokklubb

  SvaraRadera
 3. Jag var inte så imponerad av den här boken.

  SvaraRadera